Höşmerim lezzetli bir tatlı ama...

Ahmet Hakan yine “yerel bir tatlı” keşfetmiş. İlk keşfi Boşnakların ünlü tatlısı “triliçe”ydi. Yeni keşfi ise Balıkesir ve Orta Anadolu’nun ünlü “höşmerim”...

Ahmet Hakan yine “yerel bir tatlı” keşfetmiş. İlk keşfi Boşnakların ünlü tatlısı “triliçe”ydi. Yeni keşfi ise Balıkesir ve Orta Anadolu’nun ünlü “höşmerim” tatlısı olmuş.
Ahmet Hakan’a ve diğer höşmerim tutkunlarına tavsiyem şu: Sadece 50 gramı bile 150 kalori içeren, üstelik kalorilerinin çoğu da içindeki “şeker” ve “nişasta”dan gelen bu tatlıyı sakın abartmayın!
Yoksa insülin düzeylerinize “tavan” yaptırır, insülin patlamalarına bağlı “hipoglisemi” atakları ve “yağlanma” sorunundan kurtulamazsınız.
Prensip şudur: Tatlıların sadece tadına bakılır ve bırakılır... Bu kural ne triliçe, ne höşmerim, ne de baklava için değişir. Nokta!

Meyve ne zaman yenmeli?

Meyvelerin her biri birer sağlık mucizesidir. Kimi antioksidan gücü ile (elmadaki kuvarsetin, üzümdeki antosiyanin), kimi vitaminleri ile (portakaldaki C, muzdaki B6 vitamini), kimi de mineral yükü ile (incirdeki kalsiyum) bedene destek, güç, kuvvet verir.
Yeter ki aşırı tüketilmesinler. Yeter ki doğru zamanda yensinler.
Prensip basitçe şu olsun: Yemekle birlikte ve yemeği izleyen ilk iki saatlik sürede meyve yememeye çalışalım.
Yoksa fermantasyona bağlı şişkinlik, gaz, hazımsızlık, hafif alkole dönüşüm nedeniyle bitkinlik, uyku hali kaçınılmazdır.
Tavsiyemiz meyveleri de ölçülü tüketmeniz, bir defada bir porsiyondan fazla yememenizdir.
Afiyet olsun.

D vitamini neden önemli?

 D vitamini noksanlığı günümüzün en mühim sorunlarından biri. Anlaşılan o ki yeni hayat bizi bugünkünden daha fazla kapalı mekânlara mahkûm edecek. Güneşle temasımızı daha da sınırlı hale getirecek.
Bu nedenle bulduğunuz her fırsatta cildinizi güneşle buluşturmayı unutmayın. Bu tür sıradan “cilt-güneş buluşmaları”nın bile işe yarayacağından hiç şüphe duymayın.
Bu arada D vitamini seviyelerinizi ölçtürmeyi de ihmal etmeyin.
- Ölçüm 25 OH vitamin D şeklinde yapılmalı.
- İdeal seviyelerin 50-100 aralığında olduğu unutmamalı, 150’nin üzerinin tehlikeli olduğu akıldan çıkarılmamalı.
- D vitamininin özellikle kışa girerken bağışıklığınızı güçlendirmenin en ucuz ve etkili yolu olduğu bilinmeli.
- Otoimmun bağışıklık sorunlarının en önemli nedenlerinden birinin de yine D vitamini noksanlığı olduğunu unutmayın.
Eğer böyle bir sorununuz varsa D vitamini eksikliğinizi giderme konusunda daha hassas davranın. (Romatizmal hastalıklar, sedef hastalığı, vitiligo...)
- D vitamini saç ve eklem sağlığının da vazgeçilmezidir.
- Kemik erimesini önlemenin birinci ve vazgeçilmez yolu kalsiyum takviyesi yutmak değil, D vitamini eksikliğinden korunmaktır. Eğer D vitamininiz noksansa yuttuğunuz kalsiyumlar yeterince işe yaramaz. Hatta o kalsiyum takviyesinden zarar görmeniz bile mümkün olabilir.
- Kronik iltihabi süreçleri baskılamada da D vitamini en güçlü doğal ilaçtır. İnflamasyonla bağlantılı olduğu düşünülen pek çok hastalıkta (obezite, Alzheimer, romatizmal hastalıklar, damar sertliği) D vitamini vazgeçilmezdir.

D vitamini ve magnezyumdan faydalanmak istiyorsanız...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni yaşınız kutlu olsun... Epigenetik yaş 25 Nisan 2024 | 447 Okunma Epigenetik besinlerde ilk 10 22 Nisan 2024 | 439 Okunma Beslenmede yeni bir çağ başlıyor 20 Nisan 2024 | 520 Okunma Yeni bir iyi hayat sırrı: Sinaptik plastisite 18 Nisan 2024 | 534 Okunma Hangi vitamin daha değerli 15 Nisan 2024 | 729 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar