10 soruda hipertansiyon

Hipertansiyon sinsi ve sessiz bir sağlık sorunu. Kronik (müzmin) hastalıkların birçoğunun ya tetikleyicisi ya da yol arkadaşı. Bu nedenle önem verilmesi gereken bir konu. Bu yazıda hipertansiyonlulardan gelen 10 önemli sorunun...

Hipertansiyon sinsi ve sessiz bir sağlık sorunu. Kronik (müzmin) hastalıkların birçoğunun ya tetikleyicisi ya da yol arkadaşı.

Bu nedenle önem verilmesi gereken bir konu. Bu yazıda hipertansiyonlulardan gelen 10 önemli sorunun yanıtını bulacaksınız...
Tansiyon yaşlandıkça yükselir mi?
İleri yaşlarda yüksek tansiyon problemine daha sık rastlanır. Özellikle 50 yaşından sonra büyük tansiyon (sistolik) yavaş yavaş yükselmeye başlar.
Bu artış 70'li yaşlardan sonra daha da belirgin bir hal alır. Bazı kişilerde, ileri yaşa bağlı "izole sistolik hipertansiyon" denen ve sadece büyük tansiyonun 140mmHg'nın üstüne tırmandığı özel bir durumla karşılaşma olasılığı da artar.
Hangisi daha tehlikeli?
Doktorlar, yıllarca küçük tansiyonun (diastolik) yüksek olmasının daha önemli olduğunu, büyük tansiyondaki zaman zaman oluşan fırlamaları vücudun idare edebildiğini düşündüler.
Sürekli yüksek olan küçük tansiyonun bazı dokularda hasara yol açma riskinin daha fazla olduğu görüşü yaygındı. Artık, büyük tansiyonun yüksek olmasının en az küçük tansiyon kadar önemli olduğu biliniyor. Hatta 50 yaşın üzerindekilerde büyük tansiyonun daha önemli bir risk faktörü olabileceği düşünülüyor.
Küçük tansiyonunuzun 9'dan düşük, büyük tansiyonunuzun ise 14'ten yüksek olması, sizin bir yüksek tansiyon problemi yaşadığınızı ve "izole sistolik hipertansiyon" sorununa sahip olduğunuzu gösterir.
Uykusuzluk hipertansiyona neden olur mu?
Uykusuzluk hipertansiyon riskini artırıyor. Hipertansiyon dergisinde Mayıs 2006'da yayınlanan bir raporun sonuçları bunu gösteriyor.
Yaşları 32-86 arasında değişen 4810 katılımcı ile yapılan bu çalışmada, yaşları 32-59 arasında olan ve günde 6 saatten az uyuyan deneklerdeki yüksek tansiyon riskinin, 6 saatten fazla uyuyanlara göre iki kat fazla olduğu saptandı.
Yeterince uyumamak ve tansiyon arasındaki bu ilişkinin 59 yaşından daha yaşlı katılımcılarda o kadar belirgin olmadığı gözlendi. Daha önceki çalışmalarda uyku apnesi ile kardiyovasküler hastalıklar arasında bir ilişki olduğu zaten görülmüştü.
Fakat yetersiz uykunun, herhangi bir uyku bozukluğu olmayan bireylerde de kan basıncını etkileyip etkilemediği netlik kazanmamıştı. Bu çalışmayı gerçekleştiren araştırmacılara göre, günde 6 saatten az uyuyan kişilerde tansiyon riski ve bu durumun zaman içinde kronik bir hipertansiyon problemine dönüşme olasılığı

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hücremizdeki hazine egsozomlar 18 Mayıs 2024 | 92 Okunma Egzersiz neden çok gündemde 16 Mayıs 2024 | 664 Okunma Bizi daha iyi bir hayat bekliyor 13 Mayıs 2024 | 513 Okunma Ömrünüz nasıl olsun uzun mu, sağlıklı mı 11 Mayıs 2024 | 449 Okunma Hazzı ıskalamayın 09 Mayıs 2024 | 803 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar