Restorasyon mu dediniz?

CHP yöneticilerinin bazıları ile yine medyada bazı kalemlerin “13 yıllık  AK Parti iktidarı sonrası restorasyon”dan söz ettiğini görüyoruz.  Restorasyon kavramı, eski bir yapının, belirli bir...

CHP yöneticilerinin bazıları ile yine medyada bazı kalemlerin “13 yıllık  AK Parti iktidarı sonrası restorasyon”dan söz ettiğini görüyoruz. 

Restorasyon kavramı, eski bir yapının, belirli bir süreliğine kullanımından kaynaklı gördüğü hasarın ve yıpranmanın giderilmesi ve yapının eski hale getirilmesi veya eskiye en yakın hale kavuşturulması olarak anlaşılabilir. 
Türkiye bir genel seçim yaşadı. Bu seçim sadece bir hükümet koltuğuna oturma mücadelesi değildi. Zira seçimin temel bileşenlerinden biri siyasal sistem değişimiydi. Toplum ve kamuoyu buna göre bir pozisyon aldı. Yine sosyal yapıda meydana gelen değişimler de bireylerin seçim tercihlerini doğrudan etkiledi. Buna ekonomik boyutu da ekleyebiliriz. Bunlarla birlikte seçim atmosferini daha çok psikolojik yarılmanın belirlediğini de inkâr etmemek gerekir. 
O halde restorasyon kavramını tek başına genel bir kavram olarak ele almaktan çok, üst üste veya iç içe geçmiş konu başlıklarıyla ele almak ve her bir yapıda restorasyonun ne anlama geleceğini irdelemek gerekir. 
Siyasal restorasyon, Türkiye’nin cari anayasal düzeninde meydana gelen arızaları giderip, sistemi eski haliyle tesis etmek anlamına gelir. Peki 13 yıllık AK Parti iktidarı döneminde anayasal düzenindeki değişimler neler ki, onları geri almak suretiyle bir restorasyon gerçekleşmiş olsun? 
İlki 2004’te kadın-erkek eşitliği sağlayan ve temel hak sözleşmelerini kanunlara öncelikli hale getiren anayasa değişikliğiydi. 
İkincisi cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesine imkân sağlayan ve referandumda %70 çoğunlukla kabul edilen anayasa değişikliğiydi. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sokak ve demokrasi 01 Temmuz 2015 | 376 Okunma Kurucu Meclis ve “Kurucu Hükümet” 27 Haziran 2015 | 225 Okunma Batı’nın demokrasi çelişkisi 17 Haziran 2015 | 231 Okunma Restorasyon mu dediniz? 13 Haziran 2015 | 323 Okunma Sistemin arızaları derinleşecek 08 Haziran 2015 | 1.767 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar