Parlamenter sistemin krizi: İtalya örneği

Başkanlık sistemini olumlu yanlarını görmek için alternatifi olan parlamenter sistemin bazı zaaflarına da bakmak gerekir. Bunu en iyi görebileceğimiz ülkelerden biri Türkiye iken, diğeri de İtalya’dır. 2008...

Başkanlık sistemini olumlu yanlarını görmek için alternatifi olan parlamenter sistemin bazı zaaflarına da bakmak gerekir. Bunu en iyi görebileceğimiz ülkelerden biri Türkiye iken, diğeri de İtalya’dır.

2008 dünya finans krizinden bu yana ciddi bir kriz ve istikrarsızlık batağında bocalayan İtalya’da Parlamento yeni bir seçim reformu paketini kabul etti. Muhalefetin meclis oturumunu boykot ettiği oturumda Renzi Hükümeti’nin çıkarmak istediği bu kanun, hükümetin güven oylaması tehdidi altında kabul edildi.
Bu kanunun amacı istikrarlı bir hükümet oluşturmak ve koalisyonlar nedeniyle gerçekleştirilemeyen yapısal reformları mümkün kılacak bir parlamento çoğunluğuna ulaşmak olarak ifade ediliyor.
Seçim sistemi %40 ve üzerinde oy almış partiye, parlamentoda %15 oranında ek sandalye imkânı sağlıyor. Yani %40’ı aşan parti, bu hesap gereği, otomatik olarak parlamentodaki sandalye sayısının en az %55’ine sahip olacağından, koalisyonların önüne geçilmiş oluyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sokak ve demokrasi 01 Temmuz 2015 | 376 Okunma Kurucu Meclis ve “Kurucu Hükümet” 27 Haziran 2015 | 225 Okunma Batı’nın demokrasi çelişkisi 17 Haziran 2015 | 231 Okunma Restorasyon mu dediniz? 13 Haziran 2015 | 323 Okunma Sistemin arızaları derinleşecek 08 Haziran 2015 | 1.767 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar