Suriye’de, ABD’nin tampon sürecinden kanton sürecine

Türkiye’nin, Suriye’den kaçan insanların can güvenliği için sınırda bir tampon bölge oluşturulması ısrarı dört yıldır ABD tarafından çeşitli bahanelerle engellendi. Daha önce...

Türkiye’nin, Suriye’den kaçan insanların can güvenliği için sınırda bir tampon bölge oluşturulması ısrarı dört yıldır ABD tarafından çeşitli bahanelerle engellendi.

Daha önce Irak ve Kosova’da uygulanan “uçuşa yasak ve tampon bölge” uygulamaları Suriye söz konusu olduğunda ise ne hikmetse ABD, AB ve BM’nin ilgisizliği ile anlaşılmaz bahanelerine takılıp kaldı.

ABD, dört yıldır Suriye sınırında Türkiye’nin tampon bölge kurulması ısrarına izin vermedi fakat Kürtlere bir yıl içinde kanton kurmasına izin vermiş oldu.

Suriye savaşında yaşanan katliamlar ve rejimin kullandığı ağır silah türleri hem Irak, hem de Bosna savaşından daha yıkıcı ve tahripkar bir güce sahip olmasına rağmen, uluslararası ve bölgesel güçler; bir süre daha üç maymunu oynama tutumunu sürdürmekte ısrarlı görülüyor.

Gelinen noktada Türkiye’nin Irak sınırına kadar uzanan 400 kilometrelik sınır hattının güneyi PYD’nin kontrolündedir. 

Kobani ve Cezire kantonları birleşmiş durumdadır. Artık Irak’tan Kobani’ye ulaşmak için Ankara’dan izin alınmasına gerek kalmayacaktır. 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Uyuşturucu pandemisi sessiz ve derinden geliyor 22 Eylül 2020 | 146 Okunma İstanbul Sözleşmesi’ne kadınlardan iki farklı yaklaşım  11 Ağustos 2020 | 222 Okunma İstanbul Sözleşmesi’nden aileyi ve toplumu koruma tartışması  04 Ağustos 2020 | 155 Okunma Suriye; Bosna ve Srebrenitsa’nın kaderini yaşıyor  14 Temmuz 2020 | 65 Okunma Etiyopya’da ne oluyor? 07 Temmuz 2020 | 401 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar