Önce IŞİD, sonra Esad, şimdi hem PKK hem IŞİD noktasına

Türkiye, Suriye’de 3 yıldır uçuşa yasak bölgenin uygulanması ve siviller için güvenlikli bir alan oluşturulmasını ısrarla diretiyor.  Bu ısrar, BMGK Daimi Üyesi Rusya’nın engeline...

Türkiye, Suriye’de 3 yıldır uçuşa yasak bölgenin uygulanması ve siviller için güvenlikli bir alan oluşturulmasını ısrarla diretiyor. 

Bu ısrar, BMGK Daimi Üyesi Rusya’nın engeline takılmıştı.

ABD’nin 2012’de Libya’da konsolosunun öldürülmesi sonucunda Dışişleri Bakanını değiştirmesiyle birlikte Suriye muhalefetini ve Suriye’nin geleceğini Beşşar’dan sonrası için radikal İslamcı bir fotoğrafa hapsetmesi, Suriye politikasını farklı bir mecraya kaydırdı.

ABD, Türkiye gibi Beşşar’ın gitmesini istiyordu lakin şartı, yerine gelecek olan siyasi yapının asla İslamcı olmamasıydı.

İsrail’in güvenliği ve bölgesel politikaların geleceğini tehlikeye atmamalıydı.

Gerek Batı, gerek Körfez Arap ülkeleri, Ortadoğu’daki Arap isyanlarının seyrini kontrol etme sürecinde, Irak ve Suriye’de ortaya çıkan IŞİD süprizi, çok farklı karmaşık dostlukları ve şaşırtıcı ortaklıkları beraberinde getirdi.

IŞİD’in Suriye’deki etkisi sonucunda İran ve ABD’nin, PYD ile işbirliği her ne kadar çıkar ilişkisi idiyse de bir o kadar da Suriye’nin kaotik ortamı ve Suriye’nin üç parçaya bölünmesinin kaçınılmazlığını gözler önüne seriyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Uyuşturucu pandemisi sessiz ve derinden geliyor 22 Eylül 2020 | 146 Okunma İstanbul Sözleşmesi’ne kadınlardan iki farklı yaklaşım  11 Ağustos 2020 | 222 Okunma İstanbul Sözleşmesi’nden aileyi ve toplumu koruma tartışması  04 Ağustos 2020 | 155 Okunma Suriye; Bosna ve Srebrenitsa’nın kaderini yaşıyor  14 Temmuz 2020 | 65 Okunma Etiyopya’da ne oluyor? 07 Temmuz 2020 | 401 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar