Afrin: İç siyasete ve seçimlere etkisi

Afrin’i seçim süreci dışında düşünmemiz mümkün mü? Şüphesiz hayır. Şimdi bu konuda iz sürelim.. 1- Fırat Kalkanı operasyonu 24 Ağustos 2010’da yapıldı. 1.5 yıl önce....

Afrin’i seçim süreci dışında düşünmemiz mümkün mü? Şüphesiz hayır. Şimdi bu konuda iz sürelim..
1- Fırat Kalkanı operasyonu 24 Ağustos 2010’da yapıldı. 1.5 yıl önce. FETÖ’cü uşakların kanlı darbe girişiminden hemen sonra. Operasyon IŞİD’in Gaziantep’teki 59 kişinin öldüğü bombalı saldırısı üzerine başladı. Türkiye, yanlış politikaların da sonucu sürekli saldırı altındaydı ve terörün bir kaynağına yöneldi, El Bab bölgesi temizlendi, 2 bin kilometrekarelik güvenlik bölgesi oluşturuldu, bu ağırlıklı olarak IŞİD’e karşıydı..
2- Ama harekât, daha geniş bakıldığında Afrin’in hazırlığıydı aynı zamanda. Afrin’i doğudan kısmen baskı altına almış ve TSK’ye aşağı doğru bir koridor açmıştı.
3- O zaman da harekât yapılırken siyaset “erken seçim”i tartışmıştı. Erdoğan ve hükümet üyeleri “erken seçim israftır”, “bu konu gündemimizde yok” açıklamalarında bulunmuşlardı.
4- Çünkü sırada Cumhurbaşkanı için hayati konu olan Başkanlık Sistemi referandumu vardı henüz: 16 Nisan 2017 atlatılacaktı. Fırat Kalkanı Afrin’i hazırladı
5- Ayrıca Fırat Kalkanı sırasında ve sonrasında ikinci bir operasyon yapılacağı tartışıldı: Afrin ve doğuya doğru da Mınbiç. Bundan sonraki süreçte bu operasyonun zemini olgunlaştırılacaktı.. Fakat bu “olgunlaştırma” uzun sürdü. 1.5 yıl sonraya sarkıtıldı. Anayasa referandumundan sonra da geciktirildi: 10 ay!
6- Denebilir ki, operasyon için Rusya ile ilişkiler iyice pişirilmeliydi. Aslında Fırat Kalkanı esnasında ve hemen sonrasında bu ilişkiler hızla gelişmişti. Rusya; Türkiye - İran - Suriye ve Rusya’nın birlikte hareketinden bahsediyordu.
7- Biz içe dönelim: Anayasa referandumu birinci önceliğe sahipti. Fırat K...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Önce AKP/FETÖ, şimdi AKP/MHP 16 Mayıs 2024 | 2.241 Okunma Kavala’ya özgürlük mü ve veya yeni bir sürek avı mı 14 Mayıs 2024 | 170 Okunma Bir bilek güreşi mi, RTE ve Özgür Özel 13 Mayıs 2024 | 402 Okunma Boşuna kürek çekiyorsun milli eğitim bakanı 12 Mayıs 2024 | 478 Okunma 1.5 milyarlık İslam dünyası ve minicik Filistin 09 Mayıs 2024 | 323 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar