ABD ve Suriye: Derinliği anlama çabası

Trump’ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile telefon konuşmasında “Suriye’den geri çekiliyoruz” açıklaması şaşkınlık yarattı. Düne kadar, bu köşede de yazılıp çizilen ve...

Trump’ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile telefon konuşmasında “Suriye’den geri çekiliyoruz” açıklaması şaşkınlık yarattı.
Düne kadar, bu köşede de yazılıp çizilen ve söylenen ABD’nin politikasının görünümü şöyleydi:
a) Suriye’yi kesin parçalamak ve bunun aracı olarak PKK-PYD güçlü yapılanması, dahası devletçiği yaratmaktı.
b) ABD böylece hem İsrail’e önemli destek ve Ortadoğu Arap ülkelerine karşı bir çıban başı yaratacaktı. Böylece bir İslam coğrafyası düzenli ve sürekli bir savaş odağı olarak kalacaktı. İslam coğrafyasının bu bölümü asla kalkınamayacak, etnik ve mezhepler arası kışkırtmalar içinde yaşayıp gidecekti.
c) Dahası, burası İran’a karşı gerektiğinde bir üs olarak kullanılabilecekti. 60-70 bin kişilik ağır silahlandırılmış PKK ilişkili PYD ordusu gerektiğinde de İran’a karşı hazırlanıyordu. Tabii bu ordunun öncelikli görevi, Suriye’nin kesin parçalanmasına hizmet etmek ve Türkiye’ye karşı da güçlü bir tehdit olarak kullanmaktı. Irak’a karşı da!
d) Suudiler bu amaçla da silahlandırılıyor, Suudi-İsrail-Mısır-Amerikan aksı da tüm bu politikanın güçlü bir dayanağı olarak inşa ediliyordu.
Bu şimdi ne kadar sona erdi? Kaybeden ABD
Şu notu öncelikle düşelim: Bu politika, Obama ve 21. yüzyılı Amerikan yüzyılı ilan eden neocon –yeni muhafazakârların ve Pentagon’un politikasıydı.
Trump ve adamları ise, tüccar- bir iş insanı olarak farklı bakıyordu. Çünkü pek çok şey değişmişti dünyada, öncelikle Amerikan iş alanları dünyanın ucuz üretim bölgelerine akmıştı.. Neocon politikası iflas ve gerileme üretmişti.
Rusya ABD için küresel meydan okuyucu değildi, olsa...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
1.5 milyarlık İslam dünyası ve minicik Filistin 09 Mayıs 2024 | 319 Okunma Cumhuriyet gazetesinde bilim 08 Mayıs 2024 | 66 Okunma 100 yıl, henüz genç bir gazete 07 Mayıs 2024 | 63 Okunma Taksim bir kültürel mirastır ve ne anayasası ayol? 02 Mayıs 2024 | 172 Okunma Bir Akşener başarısı: İYİ Parti arındı, MHP’liler kaldı 30 Nisan 2024 | 781 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar