AB heyecanı gerçekçi değil mi?

Kanal D Ankara temsilcisi Ercan Gürses’in CNNTürk’te hazırladığı “Türkiye’nin Gündemi” progamında 15 gün önce Avrupa Birliği ile ilişkileri konuştuk. Abdülkadir Selvi, o programda Avrupa ile...

Kanal D Ankara temsilcisi Ercan Gürses’in CNNTürk’te hazırladığı “Türkiye’nin Gündemi” progamında 15 gün önce Avrupa Birliği ile ilişkileri konuştuk. Abdülkadir Selvi, o programda Avrupa ile soğuyan ilişkilerin ısınma eğilimine girdiğine dikkat çekti.

Selvi, daha sonra Avrupa’daki beklentilere gönderme yaparak, “sembolik tutuklamalar” konusunda Türkiye'nin yeni adımlar atmasının önemine işaret etti. “Osman Kavala, Enis Berberoğlu ve bazı belediye başkanları” şeklinde formüle ettiği isimlerin tutukluluklarının sona ermesinin bir adım olacağını vurguladı.

Nitekim, önceki gün gazete manşetlerine de yansıdığı gibi, dört kritik bakan (Adalet, İçişleri, Dışişleri, Maliye), AB ile ilişkilerin geliştirilmesi konusunda bir toplantı yaptı. Hazırlıklarını kamuoyu ile paylaştılar.

Dört bakan

Başından beri AB ile ilişkilerin bozulmasının Türkiye'nin genel durumuna olumsuz etkiler yaptığını söyleyen biriyim. AB ile ilişkilerin iyi gittiği yıllarda, insan hakları karnesi de, finansal göstergeler de, uluslararası ilişkiler de daha olumlu bir seyir içindeydi.

AB ile ilişkilerin bozulması mı bu sonuçlara neden oldu? Yoksa siyasi, ekonomik bozulma mı AB ile ilişikleri olumsuz yönde etkiledi? İkisi de düşünülebilir.

Dört bakanın yeni bir “atak” için bir araya gelmesini önemsiyorum. AB bağlamında çaba gösterilmesi, ülkemizin hayrınadır.

Kolay mı?

Çevremdeki bir çok insan, “AB işi yattı, yeniden düzelmesi ise oldukça zor” yorumunu yapıyor. Bu ruh halini anlaşılır bulmakla birlikte, yararlı bulmuyorum. Ben şöyle bakıyorum: Eğer Türkiye’de AB ile ilişkileri iyileştirme isteği oluşmuşsa, bu olumludur.

Gümrük Birliği anlaşmasını yenilemek için yapılacak müzakerelerin bile AB kriterlerine takıldığını görüyoruz. AB’...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yeni saflaşma: Rusya, Çin, Kuzey Kore… Biraz İran 02 Mart 2022 | 245 Okunma Ukrayna direnişçileri hesapları bozdu… 01 Mart 2022 | 279 Okunma En Büyük Erkek Putin mi? 25 Şubat 2022 | 181 Okunma Alevilik ve İslamcılığın sınavı 23 Şubat 2022 | 382 Okunma Sünni fetvasıyla Aleviliği tanımlamaya kalkarsanız… 22 Şubat 2022 | 319 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar