Şiblî’nin söylediği şekilde haccetmek mümkün mü?

1440/ 2019 haccı için az bir zaman kaldı.Kurban arefesi ve bayramında gerçekleştirildiği için mahdut zamanlı bir farz olan hac, Hz. Adem’den beri yapılmaktadır.Hacca mahsus ilk nişanlar Hz. İbrahim ile Hz....

1440/ 2019 haccı için az bir zaman kaldı.

Kurban arefesi ve bayramında gerçekleştirildiği için mahdut zamanlı bir farz olan hac, Hz. Adem’den beri yapılmaktadır.

Hacca mahsus ilk nişanlar Hz. İbrahim ile Hz. İsmail’in talepleri (Bakara 2/128) üzerine Allah tarafından gösterilmiştir (Bakara 2/158).

Hicrî 8. yılda Mekke’nin fethiyle birlikte, Peygamber Efendimiz hac mahallini şirk unsurlarından tamamen temizletmiş ve böylece Allah’ın nişanlarını tekrar işaretleyerek; yapılacak ibadetleri de bunların çevresinde (Hicrî 10. yıldaki Veda Haccı’nda) bizzat göstermiştir.

Dolayısıyla bizler bugün, Hz. Adem ile başlayan, Hz. İbrahim ile Hz. İsmail’in inşası ve dualarıyla insanlığa miras kalan, Peygamber Efendimiz tarafından Tevhid içinde (çıkarma, ekleme ve yenileme esasında) tashih edilen bir haccı ifa ediyoruz.

Haccın farzı üçtür: Harem alanında İhramlı olmak, Kabe’de Tavaf etmek (Sa’y Tavaf’a dahildir) ve Arafat’ta Vakfe yapmak. Suret ve mekan şartlı olan bu üç farz, aynı zamanda İslam metafiziğinin üç rüknü gibidir. Bu nedenle hac yapmak, İslam metafiziğinin içinde durarak varlığın ve hac esasında fiillerinin anlamını öğrenmektir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Dağ yürekli adamların büyük seçimine doğru 28 Mart 2024 | 129 Okunma Her hadis bir rehberdir 26 Mart 2024 | 137 Okunma Şehre bir ‘emin’ seçmek 23 Mart 2024 | 48 Okunma Parça olan paryalaşır 21 Mart 2024 | 231 Okunma ‘Beşikten mezara kadar ilim’ 19 Mart 2024 | 99 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar