Şeyh Muhyiddin’den seçilmiş sözler

Bilgini ne kadarı keşifle bilinmiş, ne kadarı kendiliğinden verilmiştir? Yeni doğum yapan bir annenin göğüslerine yürüyen sütü yürütmeyi anne mi bilmiştir, göğüsler mi yoksa sütün kendisi mi?

Bilgini ne kadarı keşifle bilinmiş, ne kadarı kendiliğinden verilmiştir?

Yeni doğum yapan bir annenin göğüslerine yürüyen sütü yürütmeyi anne mi bilmiştir, göğüsler mi yoksa sütün kendisi mi? Bilim, beyinde uyarılma süreçlerini, prolaktin ve oksitosin hormonlarını, süt keseciklerini keşfetmeden önce o bilgi bilimin neresinde beklemiştir?

Çocuğun anne sütüne muhtaçlığı, annenin emzirme muhtaçlığına bilgi olarak eşit midir? Bu muhtaçlık ilişkisinde istidadın, istihkakın ve imkanın tahakkuku nasıl mümkün olabilmiştir?

Foucault’nun söyleyişiyle, “Bilgi, kendisini yapan bilimin içinde kaybolacak epistemolojik şantiye değildir.” ki, bilim bilgiyi tek başına inşa etsin; bilgi-bildiren-bilen ve bilim ilişkisi bir projenin uygulama süreçleri gibi işlesin.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ukbe b. Nâfi’nin cehdi 02 Mayıs 2024 | 82 Okunma İslâmî hareketten kavramlar savaşına… 30 Nisan 2024 | 138 Okunma İslâmcılık teriminin siyasî soykütüğü 27 Nisan 2024 | 159 Okunma Siyonazilerin vasıfları 23 Nisan 2024 | 99 Okunma Altın Buzağı’dan Kızıl Düveye 20 Nisan 2024 | 262 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar