Rabbine hasım kesilen insan!

Tartışma kabul etmeyen bir hakikattir: Yaratan yarattığı şeyi herkesten daha iyi bilir. Modernizmin tahrip etmek istediği ve kısmen başarılı da olduğu bu hakikati, küfürle yetiştirilmiş ya da Müslüman...

Tartışma kabul etmeyen bir hakikattir: Yaratan yarattığı şeyi herkesten daha iyi bilir.

Modernizmin tahrip etmek istediği ve kısmen başarılı da olduğu bu hakikati, küfürle yetiştirilmiş ya da Müslüman dünyadan devşirilmiş psikologlardan, psikiyatristlerden öğrenmeye kalkışanın ve daha da kötüsü bu hakikatin ancak onlardan öğrenebileceğine inananların vay haline!

Nedir hasım ve hasım olmak?

Müfredât sahibi İsfahanî’nin, “biriyle çekişen, tartışan, münakaşa eden” anlamını verdiği hasım (hsm) kelimesi Kur’an’da 12 mastar ya da fiil hâlinde 18 ayette geçiyor.

Bizim hasım olmanın mana, neden ve sonuçlarını doğru anlamamız için bu kelimenin “hasîmun” olarak geçtiği, “İnsan kendisini bir nutfeden yarattığımızı görmez mi? Oysa bak, şimdi o, açıktan açığa bize karşı duran biri olmuştur. Kendi yaratılışını unutup bize misal getirmeye kalkışıyor ve ‘Şu çürümüş kemiklere kim can verecekmiş?’ diyor. De ki: ‘Onları ilk başta yaratmış olan diriltecek. O yaratmanın her türlüsünü bilir.” mealindeki Yasin suresinin 77-79. ayetlerini okumamız yeterlidir.

Hasım ve hasım olma kelimesine Zemahşerî’nin “değersiz bir su iken sonra akıllı, mümeyyiz, konuşkan...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
‘Ve toprak bağırmadıkça kesilen bir kurban gibi’ 27 Temmuz 2024 | 12 Okunma ‘Daha iyisini mi yazacaksın içlilikte Fuzuli’den’ 25 Temmuz 2024 | 84 Okunma Taha Abdurrahman İstanbul’da 22 Temmuz 2024 | 9 Okunma Üç mescit ya da Osmanlı’dan sonra tufan 20 Temmuz 2024 | 181 Okunma Haremeyn-i şerifeyn sevgisiyle dolmak varken… 18 Temmuz 2024 | 80 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar