“Heidegger Sarkacı”

Metaforun, “Bir düşünceyi imgeyle açıklamaktan farklı bir şey” olduğunu söyleyen Jacques Rancière, “Çok daha derin anlamıyla” onun, “mevcut durumun tasvirini, bu durumun görünürlük...

Metaforun, “Bir düşünceyi imgeyle açıklamaktan farklı bir şey” olduğunu söyleyen Jacques Rancière, “Çok daha derin anlamıyla” onun, “mevcut durumun tasvirini, bu durumun görünürlük biçimlerini simgesel topografyaya kaydetmenin bir yolu” olduğunu belirtir.

Rancière’nin dilimize Kurmacanın Kıyıları adıyla çevrilen kitabında yaptığı bu yorum, Zeynep Kot Tan’ın Heidegger Sarkacı–Metafor Kavramının Arkeolojisi adlı (Ketebe Yayınları, İstanbul 2020) kitabını okurken benim için önemli bir izlek oldu.

Şundan ki, metafor evvel emirde felsefenin konusu olsa da, uygulama zeminini sözlü ve yazılı edebiyata borçlu olması nedeniyle, şiirden başlayıp, romana doğru genişleyen eleştiri, inceleme faaliyeti üzerinden, felsefeye oranla daha geniş bir kitlenin, diğer bir söyleyişle kültürün konusu haline geldi.

Öyle ki...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Siyonazilerin vasıfları 23 Nisan 2024 | 93 Okunma Altın Buzağı’dan Kızıl Düveye 20 Nisan 2024 | 261 Okunma Tevradî bir mitin Kur’anî bir kıssa ile tashihi 18 Nisan 2024 | 966 Okunma Musevî bir yasadan Kızıl Düve miti üretmek 16 Nisan 2024 | 347 Okunma Düve miti Siyonazilerin çirkin emellerini perdeler mi? 13 Nisan 2024 | 129 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar