Beni ihramdaki üryanlığımla değil, kulluğumla Sana eğ Rabbimiz!

İhram, hrm kökündendir ve yasaklama demektir.Din’de ihram, umre ve hacca ilişkin yasaklara uyma taahhüdünün göstergesi hükmünde, iki parçalı, dikişsiz bir giysidir.İhram, umre ile haccın şartı iken...

İhram, hrm kökündendir ve yasaklama demektir.

Din’de ihram, umre ve hacca ilişkin yasaklara uyma taahhüdünün göstergesi hükmünde, iki parçalı, dikişsiz bir giysidir.

İhram, umre ile haccın şartı iken, ihramın şartı temizliktir. Temizlik ise fiziki ve manevi olmak üzere iki düzeyde gerçekleşir.

İhram için yapılan gusül temizlenmeye niyet edilerek yapılırken, önce fiziki temizlik gerçekleştirilir ve bu bağlamda yapılan her fiil, dili Telbiye’ye hazırlamaya ve dolayısıyla onunla Hakka teslim olmayı hak etmeye bitişir.

Ebu Hamid el-Gazali, umreye / hacca özel bir kıyafet olması yönünden ihramın dünyasallığına dikkat çekmekle birlikte, onun kefene daha yakın olduğunu söyler.

İhram, ömrümüz boyunca bir ya da birkaç kez giyeceğimiz bir giysi olduğundan, haramlık duygusunu hemen kendi üzerinden değil, her yıl oruç tutmakla aşinası olduğumuz oruçluluk hali üzerinden üretir. İhram’a giren kişi, kendini önce sanki oruçluymuş gibi sınırlamaya, dolayısıyla fiilleri konusunda bir oruçlu ürkekliği taşımaya başlar ve giderek Ebu Hamid’in söylediği kefen hissi, ihramlı üzerinde daha etkili olmaya başlar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tevradî bir mitin Kur’anî bir kıssa ile tashihi 18 Nisan 2024 | 863 Okunma Musevî bir yasadan Kızıl Düve miti üretmek 16 Nisan 2024 | 347 Okunma Düve miti Siyonazilerin çirkin emellerini perdeler mi? 13 Nisan 2024 | 129 Okunma Ajan işi bir Gazze protestosu 11 Nisan 2024 | 207 Okunma Bayram yapmanın sırası mı? 09 Nisan 2024 | 56 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar