İran: Eski soruların yeni kuluçkası

İsim, şeye şeylik kazandırmak kastıyla onu lafzen işaretlemektir.Terim, şeyin şeyliğine bir had belirlemek maksadıyla, onun lafızla yüklendiği (ismî) hakikati mana yönünden çerçeveleyerek...

İsim, şeye şeylik kazandırmak kastıyla onu lafzen işaretlemektir.

Terim, şeyin şeyliğine bir had belirlemek maksadıyla, onun lafızla yüklendiği (ismî) hakikati mana yönünden çerçeveleyerek tanımlamaktır.

Video: İran: Eski soruların yeni kuluçkası

“Seyyid Şerif Cürcânî, ünlü eseri et-Tarîfât’ta ıstılahı ‘bir topluluğun herhangi bir şeyi bir isimle isimlendirmeden görüş birliğine varmaları’ diye tanımlar. Başka bir görüşe göre ıstılah veya terim, bir ilişki nedeniyle lafzın sözlük anlamından başka anlamda kullanılması veya bir grubun belirli bir mânâ karşılığında bir lafzın kullanımında görüş birliğine varmış olmalarıdır.” (Abdürrezzâk Kâşânî, Tasavvuf Sözlüğü, çev.: Ekrem Demirli, İz yay.; sunuş yazısı)

Yazıma bu tanımlarla başlamamın nedeni, İran’da ekonomik sorunlara bağlı olarak çıktığı veya devlet kurumları arasındaki iktidar çatışmaları nedeniyle bir kurum tarafından planlı olarak çıkartılıp, öngörülemez bir safhaya evrildiği ya da ABD, İsrail, İngiltere ve Suudi Arabistan’ın müdahalesiyle gerçekleştiği sanılan toplumsal kargaşanın dayandığı temel bir hususa dikkat çekebilmek içindir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Siyonazilerin vasıfları 23 Nisan 2024 | 93 Okunma Altın Buzağı’dan Kızıl Düveye 20 Nisan 2024 | 261 Okunma Tevradî bir mitin Kur’anî bir kıssa ile tashihi 18 Nisan 2024 | 966 Okunma Musevî bir yasadan Kızıl Düve miti üretmek 16 Nisan 2024 | 347 Okunma Düve miti Siyonazilerin çirkin emellerini perdeler mi? 13 Nisan 2024 | 129 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar