Venedik’te Zamanın Ruhu

Venedik - Belirsizlik, korku ve tedirginlik… Küreselleşme, ekonomik kriz-işsizlik bir yandan; dehşet saçan IŞİD terörü, yıkım ve badireden başka şey bırakmayan yüzyılın yeni savaşları...

Venedik - Belirsizlik, korku ve tedirginlik… 
Küreselleşme, ekonomik kriz-işsizlik bir yandan; dehşet saçan IŞİD terörü, yıkım ve badireden başka şey bırakmayan yüzyılın yeni savaşları beri yandan; eşcinsel evlilikler gibi aile yapısını sarsan yeni kimlik olguları başka yandan… bilinmeyenlere açık bir çağdayız. 
Haftaya başlayacak Venedik Bienali’nin teması bu yüzden “Dünyanın Tüm Gelecekleri/All the World’s Futures” adını taşıyor. 
Bienal öncesi Venedik’in harikulade “Correr Müzesi”nde dün adeta siftah yaparcasına… aynı temaları işleyen bir ilk sergi açıldı. 
“Correr”deki sergi aslında bugünü değil, yüz yıl öncesini irdeliyor. 
İki dünya savaşı arasına tekabül eden zaman diliminde gene aynı belirsizlik duygusuna, gelecek korkusuna ve derin yabancılaşmaya, savrulmaya tanık oluyoruz. 
Gazetecilere özel yapılan bir tanıtımla kapılarını açan “Correr Müzesi”ndeki çarpıcı serginin adı: “Yeni Nesnellik”… 
Sergi 1919-1933 arasında Almanya’da “Neue Sachlichkeit” adıyla bilinen “Yeni Nesnelcilik” ya da “Nesnellik” akımını kapsıyor. 
Etkinlik Almanya sınırları dışında fazla bilinmeyen ve tanınmayan akım üzerinde Avrupa’daki ilk önemli sergilerden biri. Buradan sonra Amerika’ya gidecek. 
Küratör Stephanie Barron, sergiyi 6 yıl boyunca hazırladıklarını söylüyor. O kertede düşünülmüş ve hazırlanmış bir sergiden söz ediyoruz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
1921 Anayasası mı dediniz? 21 Nisan 2024 | 181 Okunma Kılıçdaroğlu vakası 14 Nisan 2024 | 561 Okunma 31 Mart’ın bahsi 07 Nisan 2024 | 92 Okunma Kesik kulağın mesajı 31 Mart 2024 | 212 Okunma Sevgiliye Mektuplar 24 Mart 2024 | 74 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar