Podemos’tan ‘Taht Oyunları’ dersleri

Podemos’tan bahsederken ünlü yorumcu Pablo Sebastian: “Zirvedekilerin yüreği ağzında!” diye anlatıyor: Etkili internet gazetesi “republica.com”un kurucusu ve genel yayın yönetmeni olan dostum...

Podemos’tan bahsederken ünlü yorumcu Pablo Sebastian: “Zirvedekilerin yüreği ağzında!” diye anlatıyor: 
Etkili internet gazetesi “republica.com”un kurucusu ve genel yayın yönetmeni olan dostum Sebastian’a “zirve/zirvedekiler” ile tam olarak neyi kastettiğini soruyorum: 
Kinayeli bir dille “zenginlerin çatısı/penthouse” olarak tanımladığı zirveyi Sebastian: 1) İktidar partisi (merkez sağ PP) ve statükonun ana muhalefeti (sosyalistler PSOE), 2) Borsa, 3) Medya grupları, 4) Kraliyet, 5) İspanya’da hâlâ etkili olan Vatikan, 6) ABD Büyükelçiliği... şeklinde listeliyor. 
Sebastian’ın İspanya’da bu şekilde sıraladığı güç odakları, Podemos’un, Troçkici bir antikapitalist sol grup tarafından ilk kurulduğu 17 Ocak 2014 tarihinden itibaren bitmeyen bir kâbus yaşıyor. 
Partinin kuruluşundan 4 ay sonra yapılan ilk Avrupa Parlamentosu seçimlerinde 4. parti çıkması, kâbusu ilk anda tetiklemiş. 
Daha sonra... 2015 baharındaki yerel seçimlerde, başkent Madrid, Barselona gibi çok stratejik önemdeki kentlerde, belediye başkanlıklarını hep Podemos’un desteklediği adayların alması; “penthouse”taki şoku perçinlemiş. 
Ve nihayet son olarak geçen pazarki genel seçimde Podemosun ülke genelinde desteklenen “üçüncü parti” olması, İspanya’da “poderes facticos” tabir edilen derin güçleri şimdi panik kertesinde ürkütüyor... 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
1921 Anayasası mı dediniz? 21 Nisan 2024 | 181 Okunma Kılıçdaroğlu vakası 14 Nisan 2024 | 561 Okunma 31 Mart’ın bahsi 07 Nisan 2024 | 92 Okunma Kesik kulağın mesajı 31 Mart 2024 | 212 Okunma Sevgiliye Mektuplar 24 Mart 2024 | 74 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar