Müslüman vakur olmalı

Vakar kelimesi "ağırbaşlılık" anlamına gelir. Vakarın zıddı ise "hafif olmak" diye tarif edilir. Elbette mümin bir kişiye vakur olmak yakışır. Hafif olmak, yanar döner olmak bir Müslüman'ın vasfı olamaz....

Vakar kelimesi "ağırbaşlılık" anlamına gelir. Vakarın zıddı ise "hafif olmak" diye tarif edilir. Elbette mümin bir kişiye vakur olmak yakışır. Hafif olmak, yanar döner olmak bir Müslüman'ın vasfı olamaz. Vakur olmak ile kibir sahibi olmak farklıdır. Kibir, çirkin bir sıfattır. Vakar ise mertebedir.
Peki vakur kişi kimdir? Vakur kişi ilkelidir, kimseye eğilmez. Belli ahlaki davranışı vardır. Olmaması gereken yerde olmaz. Olması gereken şekilde yaşar. İşi olmayan hiçbir şeye karışmaz. Gerektiği kadar konuşur. Söz verilmeyince susar. Kendini gösterme çabası içine girmez.
Yürürken vakur ve ağırbaşlıdır (Furkan, 63). Cahillerin sataşmasına cevap vermez (Furkan, 64).
Hafifmeşrep olarak nitelenen kişilikte olmaz. Dine, ırz veya namusa karşı bir çirkinlik yapılırsa onlara karşı sessiz kalmaz (Taberani).
Vakur mümin ile münafıklık aynı kalpte buluşmaz. Yürürken insanlara sıkıntı vermek, sataşmak, yolu daraltmak, meydan okumak hafifliktir. Vakur kişi şahsiyetine zarar verecek hiçbir harekette bulunmaz.
Şakası dengeli, kızgınlığı ölçülüdür. Düşmanlığı insaflı, dostluğu sağlamdır. Yol arkadaşlığı vefalıdır. Gereksiz...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bizi aldatan bizden değildir 26 Nisan 2024 | 115 Okunma Sosyal medya kirliliğine dikkat! 19 Nisan 2024 | 43 Okunma Ramazan sonrası yapmamız gerekenler 12 Nisan 2024 | 36 Okunma İdeal Müslüman nasıl olmalı? 09 Nisan 2024 | 80 Okunma Mazlumun sahibi Allah’tır 08 Nisan 2024 | 43 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar