Hoş geldin üç aylar

Önümüzdeki perşembe akşamı üç ayların ilk kandili olan Regaip Kandili. Bilindiği gibi üç ayların ilki olan Recep ayının ilk perşembesini cumaya bağlayan gece Regaip Kandili'dir.Bu ayın 27. gecesi 'Mirac'...

Önümüzdeki perşembe akşamı üç ayların ilk kandili olan Regaip Kandili. Bilindiği gibi üç ayların ilki olan Recep ayının ilk perşembesini cumaya bağlayan gece Regaip Kandili'dir.
Bu ayın 27. gecesi 'Mirac' Kandili olarak kutlanıyor.
Şaban ayının 14. gününü 15. gününe bağlayan gece ise 'Beraat' Kandili gecesidir.
Dikkat ederseniz kandillerin yoğun şekilde bizi sarmaladığı, tövbe kapılarının sonuna kadar aralandığı bir fırsat dönemine giriyoruz. Bu dönemler istisnai dönemlerdir. Yolu düzeltmek, yanlışları örtmek için önümüze gelen bu fırsatı değerlendirmeliyiz.
Tövbe her zaman yapılır elbette. İlla ki Kandil gecelerine mecbur değiliz. Bu doğru ancak insanların böyle gecelerde kendilerini silkelediği de bir gerçek.

Regaip Kandili
Bazı rivayetlerde bu gecenin isminin meleklerle telaffuz edildiği ifade edilir.
Regaip kelimesi, güzel şeyleri arzu etmek, istemek, elde etmeye gayret etmek anlamlarına gelir.
Bu gece ibadet edenin, tövbe edenin arzularının verileceği ümit edilir. Regaip gecesinin içinde olduğu Recep ayında bolca oruç tutulmalıdır. Bu aya 'Recebü'l-asabb' da denilmiştir. Yani; iyiliklerin isabet ettiği Recep ayı.
Recep ayına 'tövbe' ismi de konulmuştur.
Mümin bu ayda ve özellikle de Regaip Kandili'nde günahlarını bolca kendine itiraf edip tövbe etmelidir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Hased, iyilikleri yer bitirir 28 Mart 2024 | 82 Okunma Komşunuzu ihmal etmeyin 27 Mart 2024 | 42 Okunma Hayatın her aşamasını sünnetle disipline edin 26 Mart 2024 | 204 Okunma Çocukları Allah’la korkutmayın 25 Mart 2024 | 200 Okunma Zekât bir borçtur 24 Mart 2024 | 74 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar