Çağımızın hastalığı: Doyumsuzluk

Beyinde doyumsuzluk hormonu dopamini üreten bir kaynak var. Bazı insanlar bu hormona kapılır ve doyumsuzluğu kontrol edemeyebilir. İşin maddi ve bilimsel boyutu bu. Diğer açıdan doyumsuzluk hissine yol açan en önemli sebep manevi...

Beyinde doyumsuzluk hormonu dopamini üreten bir kaynak var. Bazı insanlar bu hormona kapılır ve doyumsuzluğu kontrol edemeyebilir. İşin maddi ve bilimsel boyutu bu. Diğer açıdan doyumsuzluk hissine yol açan en önemli sebep manevi boşluktur. Maneviyatında eksiklik olan kişi, ahlaki doyumsuzluk girdabına kapılabilir.
Yediğimiz yemeği bile kontrol edemezsek dopamine mağlup olabiliriz. Peki, suçlu olan bu hormon mu? Elbette hayır. Bütün hadiselerde olduğu gibi doyumsuzluk girdabının öznesi yine insandır. Kontrollü insanın yenemeyeceği hiçbir olay yoktur.

HAZCILIK VE AZGIN NEFİS
Felsefi ekollerde insanın varlık sebebi ve yaşam gayesi tartışılırken "hazcılık" önemli bir paydaya oturur. Hedonizm yani hazcılık; hazzın mutlak anlamda iyi olduğunu, insanın bütün hareket ve tercihlerinde hazza ulaşmayı hedeflemesi gerektiğini söyler. Bu anlayışa göre en uygun davranış tarzı hazcılıktır.
Hazcılık ile doyumsuzluk birbirlerini besleyen iki duygudur. Hayata geliş gayesini ıskalayan, manevi kutsallardan uzak olan, Allah inancını yitirmiş bir insan her şeyden sınırsız haz almaya çabalar, gününü gün eder.
İki gününü eşit geçirdiğinde...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bizi aldatan bizden değildir 26 Nisan 2024 | 115 Okunma Sosyal medya kirliliğine dikkat! 19 Nisan 2024 | 43 Okunma Ramazan sonrası yapmamız gerekenler 12 Nisan 2024 | 36 Okunma İdeal Müslüman nasıl olmalı? 09 Nisan 2024 | 80 Okunma Mazlumun sahibi Allah’tır 08 Nisan 2024 | 43 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar