Rusya’nın ‘muharebe laboratuvarı’: Suriye -3-

Rusya’nın Suriye’yi “muharebe laboratuvarı” olarak kullandığı tezi, Savunma Bakanlığı’nın iç savaşta 231 yeni silah ve teçhizatın denendiğini açıklamasına dayanıyor....

Rusya’nın Suriye’yi “muharebe laboratuvarı” olarak kullandığı tezi, Savunma Bakanlığı’nın iç savaşta 231 yeni silah ve teçhizatın denendiğini açıklamasına dayanıyor. Günde ortalama 70 İHA faaliyeti yürütülürken, elektronik savaş, insansız sistemler, muharebe sahasında karar verme süreçlerini ve hedef belirlemeyi hızlandırmayı amaçlayan yapay zekâ ürünleri, insansız sürüler, İHA savarlar, erken ikaz ihbar sistemleri denen ürünlerden bazılarıydı. 

Hazar Denizi’nden, Akdeniz’den, İran’dan ateşlenen kıtalar arası güdümlü füzeler ise “müşteri” odaklıydı. Fiziki hedeflerin zayıf/az, taktik ve değişken hedeflerin çok/belirleyici olduğu asimetrik bir savaşta 2500 kilometre mesafeden füzelerin ateşlenmesi, askeri sonuç doğurmaktan çok, müşterilere gösteri, rakiplere verilmiş bir mesajdı. 

Öte yandan, hava savunma sistemleri de üzerinde en çok konuşulan “müşteri odaklı” mamullerdendi. Savaşın bitmesine az bir zaman kala iyi müşteriler de çıkmadı değil. Nitekim İsrail de Filistin ve Hizbullah operasyonlarının ardından silah endüstrisini saha ihtiyacına göre geliştirmiş, silah satışlarında beşinciliğe kadar yükselmişti.

Bu gün dünya silah pazarının %21’ni elinde tutan Rusya, sektörde 2.5 milyon kişiyi istihdam ediyor. Silah satışının sıradan ticari bir ilişki olmadığını da en iyi Ruslar biliyor. Büyük çapta savunma sanayii ürünü ihraç ettiğiniz ülkeyle “politik” ilişkileriniz derinleşir ve samimileşir. Bazen duygusal bağlar da kurulur. Doğal olarak, bu hamleden sonra, müşterinin önceki tedarikçisiyle aralarında siyasi sorunlar baş göstermeye başlar. Satın alan ile ihracatçı ülke silahlı kuvvetleri arasında da lisan, bakım, geliştirme, taktik ve teknik kullanma dayalı uzun süreli ilişkiler gelişir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Çin-İran ilişkilerine dair 14 Temmuz 2020 | 2.454 Okunma Çin ve Doğu Türkistan 10 Temmuz 2020 | 3.256 Okunma Türkiye’nin Libya hamlesi politik düzeyde taşları yerinden oynatırken 07 Temmuz 2020 | 3.463 Okunma ‘Centilmenler’ başkalarına ait mektupları okumazlar mı? 30 Haziran 2020 | 2.232 Okunma ABD ve AB “yıllık terörizm raporlarını” birlikte okumak 26 Haziran 2020 | 2.458 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar