Maliye, "Maliyete ekle öyle gider yaz" diyor

Dün itibarıyla toplam 9.5 milyon kişinin başvuru yaptığı ve devletin 14.5 milyar TL gelir elde edeceğini düşündüğü imar affı ödemelerinin; gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri açısından...

Dün itibarıyla toplam 9.5 milyon kişinin başvuru yaptığı ve devletin 14.5 milyar TL gelir elde edeceğini düşündüğü imar affı ödemelerinin; gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri açısından, doğrudan gider yazılabileceğini ya da maliyete eklenerek faydalı ömür süresi dikkate alınarak amortisman yoluyla itfa edilebileceğini 23 Aralık 2018’deki yazımda sizlerle paylaşmıştım.

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) imar affı ödemelerinin gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri yönünden; gider yazılıp yazılamayacağı ya da gider yazılacak ise doğrudan gider mi yazılabileceği ya da maliyete eklenerek amortisman yoluyla mı itfa edileceği ile ilgili görüşünü, nihayet 25 Aralık 2018 tarihinde Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesinde bir mukteza ile açıkladı. (25.12.2018 Tarihli Mukteza)

Gelir İdaresi Başkanlığı, imar affı ödemelerinin kanunen kabul edilen gider olduğunu kabul ediyor, bu çok önemli bir sonuç mükellefler açısından. Bu kabulden sonra kanunen gider yazılabilecek olan imar affı ödemelerinin nasıl gider yazılabileceği ile ilgili olarak GİB bir mükellefe verdiği yazılı görüşünde, bu tür ödemelerin Gelir Vergisi Kanunu’nun 40’ıncı maddesinin birinci fıkrasının; (6) numaralı bendinde sayılan giderlerden olmadığı, dolayısıyla bu tür ödemelerin kurum kazancının tespitinde doğrudan gider olarak indirilmesinin mümkün bulunmadığı sonucuna varıyor. İmar affı ödemelerinin “harç” niteliği taşıdığı, söz konusu bentte yer alan “kaydiyeler”kapsamı içinde değerlendirilmesi gerektiği aşikardır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Her şey bitti, sıra borsa kazançlarında mı? 01 Aralık 2023 | 317 Okunma Torba yasa teklifi: Hep kasa kazanır 27 Kasım 2023 | 296 Okunma Nüfusun yüzde 21’i sosyal yardımla geçiniyor 24 Kasım 2023 | 134 Okunma Gecikme zammı oranının yükseltilmesi vergi tahsilatını artırmaz 20 Kasım 2023 | 93 Okunma Vergiler, giderlere yetişemiyor 17 Kasım 2023 | 131 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar