Hükümet, vergi indirim yetkisini kullanmalıdır

Bilindiği üzere, her yılın kasım ayında yeniden değerleme oranı belli olur ve gazeteler “Yeni yılda vergiler zamlandı’’ diye başlıklar atar. Bu yıl da, gelenek değişmedi. Ancak bu yılın bir...

Bilindiği üzere, her yılın kasım ayında yeniden değerleme oranı belli olur ve gazeteler “Yeni yılda vergiler zamlandı’’ diye başlıklar atar. Bu yıl da, gelenek değişmedi. Ancak bu yılın bir özelliği var. Yılın başından başlayarak döviz kurlarındaki ve faizlerdeki artışlar nedeniyle enflasyonun yükselmesi yeniden değerleme oranının yüksek çıkmasına neden oldu.

ORAN NASIL BELİRLENİYOR?

Yeniden değerleme oranı; Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 298’inci maddesinin (B) fıkrasında “Yeniden değerleme oranı, yeniden değerleme yapılacak yılın ekim ayında (ekim ayı dahil) bir önceki yılın aynı dönemine göre Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) üretici fiyatları endeksinde (ÜFE) meydana gelen ortalama fiyat artış oranıdır. Bu oran Maliye Bakanlığı’nca Resmi Gazete ile ilan edilir” hükmü çerçevesinde belirlenmektedir.
Yukarıdaki düzenlemeye göre hesaplandığında; 2018 yılı yeniden değerleme oranı yüzde 23.73 olarak belirlenmiştir. Bu oran aynı zamanda 2018 yılına ait son geçici vergi dönemi için de uygulanacaktır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Her şey bitti, sıra borsa kazançlarında mı? 01 Aralık 2023 | 317 Okunma Torba yasa teklifi: Hep kasa kazanır 27 Kasım 2023 | 296 Okunma Nüfusun yüzde 21’i sosyal yardımla geçiniyor 24 Kasım 2023 | 134 Okunma Gecikme zammı oranının yükseltilmesi vergi tahsilatını artırmaz 20 Kasım 2023 | 93 Okunma Vergiler, giderlere yetişemiyor 17 Kasım 2023 | 131 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar