Modaya Uymak ya da Düşünmek

Moda; düşünmeyi göze alan kişi ve toplumların ürettiği, düşünmeyi göze alamayan kişi ve toplumların ise tükettiği her şeydir. Bu hayatta her kişi ve toplumun iki seçeneği vardır:...

Moda; düşünmeyi göze alan kişi ve toplumların ürettiği, düşünmeyi göze alamayan kişi ve toplumların ise tükettiği her şeydir. Bu hayatta her kişi ve toplumun iki seçeneği vardır: Düşünüp yolunu bulmak ya da modaya uymak.

Moda kuşkusuz bir düşüncenin eseridir ama aynı zamanda düşünceye en büyük saldırıdır. Ceviz ağacı gölgesinde ceviz fidanı da dahil olmak üzere diğer ağaçların yetişmesini zorlaştırırmış. Tıpkı bunun gibi moda da farklı şekildeki varoluşlara karşı koyar. Kendini dayatır.   

Modadan kastım kıyafet şekilleri, saç ve sakal biçimleri, teknoloji kullanım şekli vb. her şeydir. Düşünmeye sevk etmeyen ve yaratıcılığımızı beslemeyen her şey modadır. Tüm saman alevleri modadır. Birkaç günlük aşklar modadır. Körü körüne taklit modadır.

Modanın saygınlıkla ilgisi yoktur ve hızlı değişir. Düşünce ise itibar ve istikrar vadeder. Moda sadece görünen yüzle ilgilendiğini iddia etse de bu doğru değildir. Daha çok bir kendine yabancılaştırma ve tek tipleştirme aracıdır. Fıtrata aykırı olduğu halde kabuktan çekirdeğe bir dönüşümü teşvik eder.

Düşüncenin gizli ajandası yoktur. Niyeti modanın niyetinden çok daha açıktır. Düşünce; olay ve kişilerin daha çok arka planlarını mesele yaptığını başından belli eder. Böylece düşünenler çekirdekten kabuğa fıtratla uyumlu bir değişime koşarken düşünmeyenler ise modayı takip ederler.  

Moda yaratıcılıktan beslenir ama onu tüketenin yaratıcılığını geliştirdiği görülmemiştir. Moda akımların peşinden gidilmesinin nedeni pahalı reklam kampanyaları ile desteklenmeleridir. Bu reklamlar sayesinde geri kalmış ülkeleri yönlendirmek mümkün olmaktadır. Moda; onu kontrol edenleri zengin etmektedir. Fakat takipçilerine para ya da saygınlık kazandırmaz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sokrates’in Eğitim Metodu 27 Haziran 2021 | 448 Okunma Platon’a Göre Zorba 13 Haziran 2021 | 127 Okunma İlişkiler 23 Mayıs 2021 | 108 Okunma İbn Rüşd’e Göre Din Felsefe İlişkisi 09 Mayıs 2021 | 776 Okunma Platon’dan Dört Alıntı 02 Mayıs 2021 | 529 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar