‘Sıra sizde Bay Biden’

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, haftaya Ankara’da olacak. İki başkentte de ‘masaya gelecek konularla’ ilgili dosyalar hazırlanıyor.  ABD’nin PKK/PYD/YPG terör örgütlerine desteği, bu...

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, haftaya Ankara’da olacak. İki başkentte de ‘masaya gelecek konularla’ ilgili dosyalar hazırlanıyor. 

ABD’nin PKK/PYD/YPG terör örgütlerine desteği, bu örgütlerin Türkiye’ye yönelik terör eylemleri, Suriye’deki durum, Irak, İran ve Rusya ile ilişkiler, NATO da konu başlıkları arasında.

Ama ilk sırada, darbe girişiminde bulunan Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ve Pensilvanya’da yaşayan lideri Fetullah Gülen’in iadesi var.

Zira bu konunun Türkiye-ABD ilişkilerinde bir turnusol kağıdı özelliği var.

Ankara, FETÖ yapılanmasının Türkiye ve uluslararası ağını çıkardı, bu ağla organize edilen suç unsurlarını işaretledi. Darbe girişiminde ortaya çıkan isimlerin bağlantıları, ifadeler, itiraflar, bu kişilerin ABD/Pensilvanya trafikleri ve Türkiye’de görev yapan ABD Büyükelçileri’nin Gülen’i işaret eden açıklamalarını toparladı.

Dosyalarda yeterince kanıt var.

Ancak Ankara, iade kararının bu hukuki delillere dayalı bile olsa ‘siyasi’ olacağını söylüyor.

Zira terör suçlarında, örgüt yapılanması ve eylemlere ilişkin ‘kanaat’ bu tür siyasi kararlar için yeterli görülür. Neredeyse tüm ülkelerin buna örnek olacak kararları var.

Türkiye de daha önce ABD’ye veya ABD’nin alması için üçüncü ülkelere iade ettiği terör şüphelilerinin listesini çıkardı.

Liste uzun, ancak örnek teşkil edecekleri hatırlatmak yeterli:

- 12 Eylül 2012’de, ABD’nin Libya Büyükelçisi Chris Stevens Bingazi’de üç elçilik çalışanıyla birlikte linç edilerek öldürüldü.

ABD, olayla ilgili şüpheli isimleri anlaşmalı ülkelerle paylaştı.

16 Ekim 2012’de, ismi bildirilen 2 şüpheli, İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan Türkiye’ye giriş yapmak isterken yakalandı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
HDP sıtmaya razı oldu, Özdağ'la aynı adaya oy istedi 26 Mayıs 2023 | 249 Okunma Türk'ün anlamını daraltmayalım, yeter… 23 Mayıs 2023 | 331 Okunma Kılıçdaroğlu CHP'yi Zafer'e taşıdı! 19 Mayıs 2023 | 2.276 Okunma Gençlere karşı ‘üçkağıt' yapılmaz 17 Mayıs 2023 | 283 Okunma Anadolu Ajansı, seçim sonuçlarını nasıl veriyor? 16 Mayıs 2023 | 503 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar