Seçmen ‘şart koşun’ mu dedi, ‘uzlaşın’ mı?

Ankara’da hükümet kurma trafiği hem zihinlerde, hem sahada hızla sürüyor.  AK Parti kanadından pozitif açıklamalar geliyor. Muhalefet partilerinden ise ‘şartlar’... AK Parti’de...

Ankara’da hükümet kurma trafiği hem zihinlerde, hem sahada hızla sürüyor. 

AK Parti kanadından pozitif açıklamalar geliyor.

Muhalefet partilerinden ise ‘şartlar’...

AK Parti’de ‘açıklanmış’ tek şart var: PKK’nın Türkiye’ye yönelik silah bırakması ve çözüm sürecinin devamı...

Öte tarafta üç muhalefet partisi, daha görüşmeler başlamadan hem birbirlerine, hem de AK Parti’ye karşı ‘şartlar’ açıkladı.

Seçimden sonraki bir haftanın sonunda tablo şu:

HDP ve MHP, birbirlerinin CHP ile koalisyonuna destek vermeyeceklerini açıkladı. Bu durumda CHP’nin koalisyon sayısına ulaşabileceği tek alternatifi AK Parti kalıyor.

Ona da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dün 14 ‘şart’ koştu.

AK Parti’nin sayısal çoğunluğu MHP ve HDP ortaklığına imkan veriyor. Ancak MHP lideri Devlet Bahçeli’nin “Çözüm Süreci bitecek, 17/25 Aralık yolsuzluk dosyaları yeniden açılacak” şartları ve Cumhurbaşkanlığı’na yönelik tutumu en önemli sorunlar.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “AKP ile koalisyon kurma ihtimalimizin olmadığını ifade etmiştik. Hâlâ  o noktadayız” sözleri yolun kapalı olduğunu gösteriyor. Ayrıca, Kandil’den gelen “Öcalan’ın serbest bırakılması” şartı, zaten sadece AK Parti ile değil, CHP ile de koalisyonu imkansız hale getiriyor. Bu ‘talimatı’ HDP’nin ‘farklı çevrelerden gelen’ yeni milletvekilleri değiştirebilecek mi, TBMM’deki yemin töreninden sonra gözlemleyebileceğiz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
HDP sıtmaya razı oldu, Özdağ'la aynı adaya oy istedi 26 Mayıs 2023 | 249 Okunma Türk'ün anlamını daraltmayalım, yeter… 23 Mayıs 2023 | 331 Okunma Kılıçdaroğlu CHP'yi Zafer'e taşıdı! 19 Mayıs 2023 | 2.276 Okunma Gençlere karşı ‘üçkağıt' yapılmaz 17 Mayıs 2023 | 283 Okunma Anadolu Ajansı, seçim sonuçlarını nasıl veriyor? 16 Mayıs 2023 | 503 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar