Scholz ‘örtülü ambargo'yu pas geçti

Akşam Gazetesi Yazarı Mustafa Kartoğlu'nun bugünkü (16.03.2022)''Scholz ‘örtülü ambargo'yu pas geçti'' başlıklı yazısı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Almanya Başbakanı Scholz'un ortak basın toplantısında, karşılıklı 'kompliman' cümleleri dikkat çekti, ancak arkasından 'somut' öneri ve kararlar geldi.

Bir günün haberi olarak satır arasında kalmaması gereken noktaları tekrar kayda geçmek istedim:

- Erdoğan, "Türk-Alman ilişkisi emsalsizdir" ifadesiyle iki ülke arasındaki 'üst düzey diyalog'a işaret etti, Almanya'yı 'AB lideri' olarak tanımladı, Türkiye-AB ilişkilerindeki yapıcı rolünü vurguladı.

- Scholz da, aynı şekilde, "Çok mutluyum. Çok uzun konuştuk. Bu iyi bir işbirliğimizin olduğunun göstergesi" dedi.

- Scholz, "Atlantik ötesi ilişkiler daha fazla önem kazandı. Amerika ve Avrupa 'Türkiye de dahil' yakın işbirliği içinde. Türkiye ile AB işbirliği içinde. Gelecek için planlarımız var. Üst düzey diyalog formatlarını yürürlüğe sokacağız" diye ekledi.

Bu, ABD ve AB'nin mesajıydı.

- Scholz ayrıca, ekonomik işbirliğinde 'yapılacak çok şey olduğunu' söyledi, "Rusya'ya bağımlı olmamak için enerjiyi farklı kaynaklardan sağlamalıyız. Afrika ve Avrupa arasında enerji terminallerini kurmalıyız" diye Türkiye'yi işaret etti.

"Demokratik ülkeler olarak işbirliği içinde olmalıyız" sözünü ayrıca önemsedim. Muhaliflerin hoşuna gitmeyecek...


- Erdoğan, bir Alman gazetecinin "Rusya'dan hâlâ silah (S-400) alacak mısınız? Batı'nın yaptırımlarına katılacak mısınız?" sorusuna, "NATO askeri dayanışmanın teşekkül ettiği kurumdur. Silahları, uçakları her şeyi NATO'da kullanırsınız. Şu anda NATO'da Almanya ile iki ortağız. Herhalde bunu aramızda değerlendirmek bu süreçte büyük önem arz etmektedir. İki NATO ülkesi olarak birlikte neler yapabiliriz, eksikliklerimizi nasıl giderebiliriz?" cevabını verdi.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
HDP sıtmaya razı oldu, Özdağ'la aynı adaya oy istedi 26 Mayıs 2023 | 249 Okunma Türk'ün anlamını daraltmayalım, yeter… 23 Mayıs 2023 | 331 Okunma Kılıçdaroğlu CHP'yi Zafer'e taşıdı! 19 Mayıs 2023 | 2.276 Okunma Gençlere karşı ‘üçkağıt' yapılmaz 17 Mayıs 2023 | 283 Okunma Anadolu Ajansı, seçim sonuçlarını nasıl veriyor? 16 Mayıs 2023 | 503 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar