Rusya ile olan müttefiklerle olsaydı?

24 Ağustos 2016’da Türkiye, Suriye tarafında 98 kilometrelik sınır boyunu kontrol eden DAEŞ’e karşı Fırat Kalkanı operasyonunu başlattı. Suriye muhalif güçlerinin oluşturduğu Özgür...

24 Ağustos 2016’da Türkiye, Suriye tarafında 98 kilometrelik sınır boyunu kontrol eden DAEŞ’e karşı Fırat Kalkanı operasyonunu başlattı.

Suriye muhalif güçlerinin oluşturduğu Özgür Suriye Ordusu, TSK’nın kara desteğiyle sınırı geçti ve DAEŞ’i sınır boyundan güneye geriletti.

Operasyonla, Suriye içinde yer yer 40 kilometre derinliğe kadar bir ‘güvenli bölge’oluşturuldu. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, son BM Genel Kurulu’nda bu bölgenin ‘hava güvenliğini’ dile getirmeye başladı.

Yani Türkiye’nin Suriye krizinin başından beri ısrarla söylediği ‘Suriye halkı için karada güvenliği sağlanmış, havada da uçuşa yasaklanmış bölge’...

Bölgeden göç olmadı, DAEŞ döneminde Türkiye’ye kaçanlar geri dönmeye başladı.

Hava güvenliğinde Rusya ve ABD uzlaşması sağlanırsa, Suriyelilerin Suriye’de korunması ve barınması da sağlanmış olacak.

Bu neden bugüne kadar yapılamadı?

DAEŞ’in ilerleyişi sırasında, Kobani’de, Tel Abyad’da...

* * * 

Türkiye, Suriye meselesi ‘demokratikleşme meselesi’yken çözümü Esad’la aradı. Özellikle ABD ve İngiltere’nin 2012’de ‘yumuşak davranmayın, daha fazla baskı yapın’ telkinlerine, açıklamalarına, hatta baskılarına rağmen Esad’la görüştü; demokratikleşme, en azından yerel seçim ve Kürtlere vatandaşlık verilmesi için çaba gösterdi.

Esad bu yönde adım atmayınca, Türkiye ‘müttefikleri’ ile aynı politikaya döndü.

Bu kez de müttefikler geri adım attı.

‘Esad sonrası kim gelecek; sahadaki gruplardan hangilerine güveneceğimizi bilmiyoruz’ bahanelerini öne sürdüler...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
HDP sıtmaya razı oldu, Özdağ'la aynı adaya oy istedi 26 Mayıs 2023 | 249 Okunma Türk'ün anlamını daraltmayalım, yeter… 23 Mayıs 2023 | 331 Okunma Kılıçdaroğlu CHP'yi Zafer'e taşıdı! 19 Mayıs 2023 | 2.276 Okunma Gençlere karşı ‘üçkağıt' yapılmaz 17 Mayıs 2023 | 284 Okunma Anadolu Ajansı, seçim sonuçlarını nasıl veriyor? 16 Mayıs 2023 | 503 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar