‘Muhtemelen’ erken seçim ama nasıl?

Yine bir soru/cevaplı ‘son durum nedir, ne olur’ toparlaması yazmak şart oldu.  Buyrun; Koalisyon görüşmeleri, istikşafi görüşmeler oyalama mı? Hayır; bunu söylemek ‘iki parti de oyalama konusunda...

Yine bir soru/cevaplı ‘son durum nedir, ne olur’ toparlaması yazmak şart oldu. 

Buyrun;

Koalisyon görüşmeleri, istikşafi görüşmeler oyalama mı?

Hayır; bunu söylemek ‘iki parti de oyalama konusunda anlaştı’ anlamına gelir.

Erken seçime daha çok ihtimal verilmesi ne anlama geliyor?

İki partinin de kendi politik duruşuyla bağlantılı bir ‘hükümet etme’ anlayışı var. AK Parti hep tek başına iktidar olduğu için öncelikle bunu tercih ediyor; ikinci tercih de milliyetçi bir parti ile ortaklık... CHP de AK Parti yerine MHP destekli bir HDP koalisyonunu tercih ediyordu. Ancak şartlar AK Parti ile CHP’yi masaya oturttu. Şimdi iki parti de ‘politikalarımız ayrı ama ortada hangi konularda buluşabiliriz, bunlardan bir hükümet çıkar mı’ diye çalışıyor. Bu arayış sonuç vermese bile ‘oyalama’ değil, ciddi bir deneme olarak değerlendirilmeli.

Koalisyon ihtimali ne kadar?

Siyasi bir cevap olsun; ‘hala ihtimal dahilinde’...

Ne bekleniyor?

İki parti de kamuoyu yoklamalarına bakıyor ve olası bir erken seçimde tablonun değişip değişmeyeceğini gözlüyor. Tablo değişmedikçe koalisyon ihtimali artar.

Tablo değişiyor mu?

Şu anda ciddi bir değişiklik gözlenmiyor. MHP’nin hükümet sorumluluğundan kaçma veya AK Parti’li bir hükümeti desteklememe algısı MHP tabanından AK Parti ve CHP’ye 2,5-3 puanlık geçiş olduğunu gösteriyor. Aynı şekilde HDP tabanından da iki partiye daha az oranda da olsa dönüş gözleniyor. Ancak bu bir erken seçim için hiçbir partiyi iştahlandırmıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
HDP sıtmaya razı oldu, Özdağ'la aynı adaya oy istedi 26 Mayıs 2023 | 249 Okunma Türk'ün anlamını daraltmayalım, yeter… 23 Mayıs 2023 | 331 Okunma Kılıçdaroğlu CHP'yi Zafer'e taşıdı! 19 Mayıs 2023 | 2.276 Okunma Gençlere karşı ‘üçkağıt' yapılmaz 17 Mayıs 2023 | 283 Okunma Anadolu Ajansı, seçim sonuçlarını nasıl veriyor? 16 Mayıs 2023 | 503 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar