İncirlik nasıl kullanılacak, Türkiye ne kazanacak

Türkiye ile ABD’nin terör örgütü DAEŞ’e (IŞİD) karşı ortaklığında gelinen yeni aşamayı Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç önceki gün...

Türkiye ile ABD’nin terör örgütü DAEŞ’e (IŞİD) karşı ortaklığında gelinen yeni aşamayı Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç önceki gün açıkladı. 

Arınç, “Niteliğini tam olarak ifade etmeyeceğim ama bir uzlaşma sağlanmıştır. Bundan sonra yapılabilecek müşterek harekatlar konusunda fikir birliğine, eylem birliğine varılmıştır. Bununla ilgili bir Bakanlar Kurulu kararı imzaya açılmıştır” dedi.

Bu uzlaşmanın arka planı ve içeriğine dair söyleyebileceklerimiz epeyce olgunlaştı:

Önce arka plan:

Uzlaşmanın altyapısı 7-8 Temmuz tarihlerinde ABD Başkanı Barack Obama’nın DAEŞ’e karşı küresel koalisyon için özel temsilcisi emekli general John Allen’in başkanlığındaki ABD heyetinin Ankara’da yaptığı çalışmalarda oluşturuldu.

- ABD heyeti hava operasyonları için İncirlik’i kullanmak ve Türkiye’nin de bu operasyona katılmasını istedi.

- Türkiye de operasyona ‘vurucu güç’ olarak katılmayacağını; ancak ABD uçaklarına izin vermeye karşılık Suriye içinde uçuşa yasak ve güvenli bölge oluşturulmasını; PYD’nin Kuzey Suriye’de etnik temizlik yaparak alan hakimiyeti sağlamasının önlenmesini şart koştu.

Uzlaşmayı ve ne anlama geldiğini yine soru-cevaplarla açıklayalım:

ABD İncirlik’i nasıl kullanacak, ne kazanacak?

- ABD uçakları İncirlik’i DAEŞ’e karşı hava operasyonlarında kullanabilecek.

- Böylece hem hızlı müdahale hem de tasarruf etmiş olacak. Zira ABD halen Körfez’den ve Akdeniz’deki gemilerinden kalkan uçaklarıyla IŞİD’e hava operasyonu yapıyor. Bu da İncirlik’e göre en az 4 kat daha fazla süre ve maliyet demek.

- Silahlı insansız hava araçları da bu amaçla kullanılabilecek.

ABD Kobani’de olduğu gibi yine PYD’ye alan kazandırmak için İncirlik’i kullanamaz mı?

Bu konu da konuşuldu. ABD, Türkiye’nin PYD ile ilgili hassasiyetlerini de dikkate alacak. PYD veya ılımlı muhalifler arasında ayırım yapmadan, hangi yönde olursa olsun DAEŞ’in saldırılarına müdahale edec

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
HDP sıtmaya razı oldu, Özdağ'la aynı adaya oy istedi 26 Mayıs 2023 | 249 Okunma Türk'ün anlamını daraltmayalım, yeter… 23 Mayıs 2023 | 331 Okunma Kılıçdaroğlu CHP'yi Zafer'e taşıdı! 19 Mayıs 2023 | 2.276 Okunma Gençlere karşı ‘üçkağıt' yapılmaz 17 Mayıs 2023 | 283 Okunma Anadolu Ajansı, seçim sonuçlarını nasıl veriyor? 16 Mayıs 2023 | 503 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar