Bayramda çalışan işçinin hakları nelerdir?

Değerli okurlar, bugün sizlere bayramlarda çalışmak zorunlu mu ve çalışanların ne gibi hakları vardır konusunu işleyip sizlerden gelen sorulara cevaplar vereceğim.Geçtiğimiz hafta Ramazan bayramı...

Değerli okurlar, bugün sizlere bayramlarda çalışmak zorunlu mu ve çalışanların ne gibi hakları vardır konusunu işleyip sizlerden gelen sorulara cevaplar vereceğim.
Geçtiğimiz hafta Ramazan bayramı dolayısıyla birçok okurumuz gibi biz de sıla-i rahim için yollara düşüp ziyaretlerimizi yaptık. Ancak bazı çalışanlar işverenlerinin talimatları gereği mecburen bayramda da çalışmak zorunda kaldı. İş Kanununa göre bayramda işçinin çalışmama inisiyatifi var mı? Çalışılması halinde ücreti farklı ödenir mi?

BAYRAMLARDA ÇALIŞMAK MECBURİ Mİ?

Ülkemizde dini bayramlarda ve ulusal bayramlarda işçilerin çalışmaları mecburi mi yoksa değil mi diye anlayabilmek için iş kanunundaki hükümlere bakarız. 4958 sayılı İş Kanunu, bayram günleri çalışmayı işçinin onayını almaya bağlamıştır. İşyerinde bayram günlerinde çalışmaya ihtiyaç duyuluyorsa, işveren işçileri bayram tatili olan günlerde çalışmaya zorlayamaz. Ancak işçi ile işveren arasında yapılan iş sözleşmesinde veya varsa toplu iş sözleşmesinde dini ve ulusal bayram günlerinde çalışacağınıza ilişkin bir hüküm varsa ve işveren de çalışmanızı isterse çalışmak zorundasınız. Sözleşmede böyle bir hüküm yoksa ve özlük dosyasında bayram ve tatillerde çalışacağına dair işçinin yazılı muvafakatinin bulunması gereklidir muvafakatnamede yok ise bayramda çalışmak zorunda değilsiniz.

BAYRAMDA ÇALIŞANLARIN ÜCRETLERİ NE KADARDIR?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
4-a’dan sonra 4-b tekrar devreye girer 01 Kasım 2017 | 231 Okunma Kimler 3600 gün ile emekli olur? 13 Eylül 2017 | 486 Okunma SGK bilgilerinizi güncellemeniz gerekli 12 Ağustos 2017 | 417 Okunma SGK artık askerlik belgesi istemiyor 09 Ağustos 2017 | 348 Okunma Doğum borçlanmasını kadın bakan çözer mi? 29 Temmuz 2017 | 117 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar