Nesne ve olay okur-yazarlığı

İlk emir “Oku!” deriz. Ama bunu neredeyse “Okula git” şeklinde anlarız. Modern dönemin yorumudur bu. Okula gitmek, okullu olmak modernliğin ve çağdaşlığın baraj kriteri kabul edilir bu...

İlk emir “Oku!” deriz. Ama bunu neredeyse “Okula git” şeklinde anlarız. Modern dönemin yorumudur bu. Okula gitmek, okullu olmak modernliğin ve çağdaşlığın baraj kriteri kabul edilir bu kültürde.

Okullaşmak bir eğilime tutunmaktır. Ve genellikle yönlendirilmiş eğilimlerdir. Çünkü istisnasız bütün okullarda öğrenciler “istendik davranışlar” doğrultusunda eğitilir. Bu anlamda “okullaşmak” aslında “ekolleşmek” ile eş anlamlı oluyor. Ekol, okul ile aynı köktendir, bir yaklaşım tarzı, bir düşünce tarzı ve bir yaşam tarzı içeren hayat felsefesidir.

Buna göre okumuş olmak okullu olmaktır. Okumuş olmak öğretileni bilmek, gösterilen ve gönderilen mesajı alıyor olmaktır. Okur yazar olmak cahil olmaktan çıkmış olmak ile eş anlamlı kullanılır. Böylece modern yaşamın organize araçlarını anlayabiliyorsanız sizi gelişmiş, çağdaş ve modern olarak nitelendiriyor. Eğer okullaşmadıysanız, okur-yazar değilseniz sizi “cahil” olarak nitelendiriyor. Çünkü gösterileni ve gönderileni okuyacak donanıma sahip değilsiniz.

Bununla şunu demek istiyor modern yaşam temsilcileri: Beni bilmeyen ve anlamayan cahildir. Aydın kendini bilen, evreni yöneteni bilen değil artık, kenti, toplumu, sermayeyi ve gücü yöneteni bilen demektir.

***

Okullu olmak ile okumak arasındaki ilişki “oku!” emri ile yakından ilişkili değildir. Oku emri ilk ayet olarak geldiğinde aslında bir yazıyı okumayı işaret ettiğini söyleyemeyiz.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bir ergen diskuru “nihilist görelilik” 10 Haziran 2018 | 268 Okunma Taammüden Satanizm 21 Mayıs 2018 | 117 Okunma Sosyal bilimler yoluyla dayatılan zihniyet 30 Nisan 2018 | 421 Okunma Sosyal bilimlerde akademik bağımlılık 31 Mart 2018 | 141 Okunma Nesne ve olay okur-yazarlığı 22 Mart 2018 | 240 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar