Fransa rüzgârından değirmen olur mu?

Fransa’da 17 Kasım’da başlayan Sarı Yelekliler eylemi birinci ayını doldurdu. İniş çıkışlarla eylemlerin devam edeceği görülüyor. Avrupa’nın öteki ülkelerine de sıçrayan...

Fransa’da 17 Kasım’da başlayan Sarı Yelekliler eylemi birinci ayını doldurdu. İniş çıkışlarla eylemlerin devam edeceği görülüyor.
Avrupa’nın öteki ülkelerine de sıçrayan eylemlerin özünde ekonomik uçurum, katılımında geniş bir yelpaze var.
Asgari ücret düzeyinde geliri olan çalışanların ve emeklilerin benzin zammını protestosu ile başlayan eylemler bugün lise düzeyine ulaştı. Halen 500’e yakın lisede öğrenciler daha elverişli koşullarda üniversiteye girmek, öğretmenler de daha yüksek maaş almak için boykotta.
Özellikle kırsal kesimde Paris’e çıkan otoyollarda geçiş ücretlerinin yüksek olması nedeniyle gişeler de Sarı Yelekliler tarafından ortadan kaldırıldı. Otoyolu işleten şirketin gözünü kâr bürümüş olmalı ki; şirket yetkilileri otoyolun sürekli fotoğrafını çekeceklerini, geçenlere fatura göndereceklerini açıklayınca tepki büyüdü. Şirket, içi kan ağlayarak açıklamasını geri aldı.

*** Fransa’daki Sarı Yelekliler eylemini Türkiye’de en iyi duyuran Cumhurbaşkanı Erdoğan oldu. Macron dışındaki hiçbir lider Erdoğan kadar Sarı Yelek dememiştir.
Tarihsel açıdan bakıldığında Paris, Osmanlı hanedanı ve aydını için çok önemli olmuştur. 1. Jön Türk Kurultayı 1902 yılında Paris’te toplanmıştı. Bu başka yazı konusu.
Erdoğan, son konuşmalarında ısrarla Türkiye’de de Sarı Yelek eylemi hayal edenlerin olduğunu söylüyor, verip veriştiriyor. Bu söylemleri aradan geçen 5 yılın ardından başlatılan Gezi eylemleri soruşturmasıyla birleştirince akla şu sorular geliyor:
Acaba bu tür eylemleri en çok Erdoğan mı istiyor?
Acaba böylesi eylemlerin olması halinde toplumun yeniden kutuplaşmasıyla bunun üzerinden seçim stra...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD gezisi iptal gibi! 25 Nisan 2024 | 738 Okunma ABD ile Hamas gerilimi! 24 Nisan 2024 | 311 Okunma Istakozgiller! 23 Nisan 2024 | 152 Okunma Şahsıma mektuplar (15) Is-takoz etkisi! 20 Nisan 2024 | 131 Okunma İYİ Parti çıkmazı! 18 Nisan 2024 | 534 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar