Evren’den Erdoğan’a!

Kenan Evren’in 12 Eylül darbesinin ardından, bu güçle yaptığı anayasa ile birlikte cumhurbaşkanı olması siyasi tarihimizin çarpıcı dönemeçlerinden biridir. Seçmenler, anayasaya “evet” derken...

Kenan Evren’in 12 Eylül darbesinin ardından, bu güçle yaptığı anayasa ile birlikte cumhurbaşkanı olması siyasi tarihimizin çarpıcı dönemeçlerinden biridir. Seçmenler, anayasaya “evet” derken, Kenan Evren’in cumhurbaşkanlığına da “evet” demiş oluyordu. Oyların kullanıldığı zarflar da şeffaftı ve kimin Evren’e ve anayasaya “evet”, kimin “hayır” dediği belli oluyordu.
Bu koşullarda yapılan anayasa ve Evren referandumuna yüzde 91 “evet” çıkmıştı. Yüzde 9 oy, bütün baskılara karşın hayır yönündeydi. Evren’in Cumhurbaşkanlığı döneminde yurt gezileri, gittiği kenti altüst eden bir katılımla gerçekleşiyordu. Bütün öğrenciler ellerinde bayraklarla Evren’in geçeceği güzergâhta saatler öncesinden hazır tutuluyordu. Devlet dairelerinde kırmızı alarm veriliyordu. Evren’in gelişinden gidişine dek üst bürokrasi adeta duruyordu.
Herkesin hazır edildiği bu gezilerin programı da garip bir şekilde gizli tutuluyordu. Ola ki sızarsa, suçlular anında yakalanıp meslekten atılıyordu.

***

12. Cumhurbaşkanı Erdoğan da tıpkı 7. Cumhurbaşkanı Evren gibi gittiği kentlerin bütün düzenini bozuyor. Erdoğan dün, İzmir’deydi. Gezi öncesinde aldığımız haberler, bize yansıyan yakınmalar, aklımıza Evren dönemini getirdi.
Cuma sabahı arayan bir şoför, şöyle diyordu:
“Dün, kullandığım servis aracının sahibi aradı. ‘Cumartesi de çalışacaksın. İlçemizden insanları, bedava, Erdoğan’ın Atatürk Stadı’ndaki açılış davetine götüreceksin. Minibüs tam dolmazsa, ne yap et doldurmaya bak. Yarım götürürsen başımız derde girer’ dedi.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
ABD gezisi iptal gibi! 25 Nisan 2024 | 739 Okunma ABD ile Hamas gerilimi! 24 Nisan 2024 | 313 Okunma Istakozgiller! 23 Nisan 2024 | 153 Okunma Şahsıma mektuplar (15) Is-takoz etkisi! 20 Nisan 2024 | 132 Okunma İYİ Parti çıkmazı! 18 Nisan 2024 | 537 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar