Dijital detoks zamanı

5 DAKİKADA BİR Evden çalışma sisteminin ağırlık kazandığı pandemi döneminde cep telefonu ve tablet gibi mobil cihazlarla etkileşim yüzde 100’ün üzerinde arttı. Son yapılan mobil kullanıcı...

5 DAKİKADA BİR

Evden çalışma sisteminin ağırlık kazandığı pandemi döneminde cep telefonu ve tablet gibi mobil cihazlarla etkileşim yüzde 100’ün üzerinde arttı. Son yapılan mobil kullanıcı analizlerine göre uyku dışında geçirilen tüm zamanlarda, özellikle telefondan neredeyse bir an bile ayrılamıyoruz. Geçen yıl her 13 dakikada bir telefona bakma ihtiyacı, pandemi sürecinde 5 dakikaya kadar indi. 14-30 yaş arası gençlerde bilinçsizce ve işlevsizce telefona bakma oranı da en az iki kat arttı.

INSTAGRAM ÇILGINLARI

Burada özellikle başta Instagram olmak üzere sosyal medya kullanımı ve oyunların etkisi büyük. Öyle ki Instagram’a kusursuz fotoğraf yükleme ve sevmedikleri kişilerin profilini sürekli kontrol etme stresi yaşayan milyonlarca kişi var. Ayrıca yüklediği fotoğraflar yeterince beğenilmediğinde bunalıma girenler de azımsanmayacak kadar yüksek. Özetle mobil cihazlar günlük hayatta yüzde 90’a yakın bir oranla sosyal medyaya girmek ve oyun oynamak için kullanılıyor.

KENDİNİZİ SINAYIN

Bu haftaki yazımızda teknoloji bağımlılığından kurtulmak için son dönemlerde geliştirilen bazı dijital detoks yöntemlerini ele aldık. 15 dakika bile telefonunuzdan ayrı kaldığınızda kendinizi ciddi bir boşluktaymış gibi hissediyorsanız, sosyal medyada vakit geçirmek adına ailenizden, sevgilinizden ya da derslerinizden taviz variyorsanız, şarjınız bittiğinde canınız yanıyorsa, yemek yemeği unutuyorsanız, denizden çıkarçıkmaz bile telefonuza sarılıyorsanız, hatta hafızanızın zayıfladığını düşünüyorsanız siz de ‘teknoloji bağımlısı’ olmaya başlamışsınızdır demektir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Çocuk gelişimini hızlandıran oyunlar 26 Şubat 2022 | 106 Okunma Büyüklerin 'Cep' sınavı 19 Şubat 2022 | 72 Okunma Bu girişimler ufkunuzu açacak 12 Şubat 2022 | 68 Okunma İndirimler aşka geldi 09 Şubat 2022 | 193 Okunma 2022’ye damga vuracak e-ticaret trendleri 05 Şubat 2022 | 201 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar