Deprem ve travması

114 ölü, bin 35 yaralı… Son deprem, kayıtlara bu sayılarla geçti. Yitirilen canların acısını hepimiz hissediyoruz. Yaralıların 36’sı halen tedavi altında. Ve yer sarsıntısından etkilenen...

114 ölü, bin 35 yaralı… Son deprem, kayıtlara bu sayılarla geçti. Yitirilen canların acısını hepimiz hissediyoruz. Yaralıların 36’sı halen tedavi altında. Ve yer sarsıntısından etkilenen milyonlar… Başta İzmir’de yaşayanlar tabii. Ama İstanbullular da… Aslında toplumca etkilendik psikolojik olarak.

Uzmanların ‘Travma Sonrası Stres Bozukluğu’ dediği bu durumla baş edebilmek için ne yapacağız? Bu soruyu Prof. Dr. Tamer Aker’e sordum. Aker; Pakistan, Sri Lanka, Filistin, Bosna gibi yerlerde çalışmış, 17 Ağustos 1999 büyük Marmara, Van/Erciş, Elazığ gibi deprem bölgelerinde bulunmuş bir psikiyatri uzmanı. Halen İstanbul Bilgi Üniversitesi Travma ve Afet Ruh Sağlığı Programı Direktörü. İşte konunun uzmanından hepimize yardımcı olabilecek tespit ve tavsiyeler:

- Deprem, doğada yaşıyor olmamızın bir gerçeği. Afet veya felaket ise değil. Deprem felakete dönüştüyse, burada insan kusur veya dahlinden söz etmek mümkün.

- Deprem; yuvayı, evi, aslında yeri, yani toprağı sarsan bir olay. Yere basma ve evin güvenini saniyeler içinde alıp götüren bir dehşet.

- Güvenin kaybolduğu anda yapabileceğimiz en iyi şey yanımızdakine sarılmak, dayanışmak ve destek olmak.

- Paylaşmak... Korku ve kaygılarımızı anlatmak. Ağlamak.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Muhalefette yeni dönem 01 Mart 2022 | 303 Okunma Savaş 25 Şubat 2022 | 177 Okunma Hâl'i pürmelalimiz 22 Şubat 2022 | 219 Okunma Buse Şenses 'Gazi' değil mi? 18 Şubat 2022 | 100 Okunma KDV indirimi 15 Şubat 2022 | 95 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar