Muhasebede görünmeyen 1 milyar TL’lik taşınmazlar

Cumhuriyet yazarı Murat Ağırel bu hafta 'Muhasebede görünmeyen 1 milyar TL’lik taşınmazlar' başlıklı yazısını kaleme aldı.

Seçimlere giderken Sayıştay’ın hazırladığı belediye raporlarını okumaya devam ediyorum. Belediyelerin taşınmazlarının muhasebe kayıtlarında neden düzgün tutulmadığını bir türlü anlamıyorum, anlayamıyorum. Bu bir yöntem haline gelmiş.

Sayıştay’ın Kastamonu Belediyesi raporlarını okuyorum aynı sorun var. Belediyenin mülkiyetinde olan taşınmazlara ilişkin muhasebe programından alınan taşınmaz formlarında 2.3 milyar TL değerinde taşınmaz yer almasına karşın mali tablolarındaki taşınmaz hesaplarında 1 milyar 55 milyon TL tutarında varlık gözüküyor. Yani toplam 1.3 milyar Türk lirası tutarındaki taşınmaz muhasebe kayıtlarına yansıtılmamış. Tapu müdürlüğünden alınan kayıtlarda belediyenin 1387 adet taşınmazı olduğu, muhasebe programından alınan veride tapuya kayıtlı olan taşınmazların 1199 adet olarak yer aldığı görülmüş. Yani 188 adet taşınmaz belediye kayıtlarında yok.

Hatta bırakın taşınmazları taşıtlarda da sorun var. Belediyenin taşıt envanter kayıtları ile Kastamonu İl Emniyet Müdürlüğü trafik tescil kayıtları karşılaştırılmış. Belediyeye ait 22 adet taşıtın emniyet kayıtlarında bulunmasına karşın, envanterinde bulunmadığı ve bu taşıtların akıbetinin bilinmediği tespit edilmiş. Yani 22 araç yok... Sayıştay denetçisi kayıp mı, çalındı mı belli değil demiş.

Kastamonu Belediye Başkanı Galip Vidinlioğlu, belediye meclisinde bir açıklama yapmış. Bahsi geçen araçların belediye envanterinden yıllar önce çıkarıldığını ancak Emniyet kayıtlarından düşürülmediğini belirtmiş. Bu durumun araç plakalarının hâlâ aktif görünmesine neden olduğunu ifade etmiş. Ayrıca söz konusu araçların hurdaya çıkarıldığını ve bunun kendi dönemleriyle ilgisi olmadığını vurgulamış. Ancak 1 milyar liralık taşınmazlarla ilgili bir şey söylememiş.

DİYANET’E SATTIK

Belediyelerin kendilerine ait taşınmazları, asli görev ve hizmetlerinde kullanılmak üzere bedelli veya bedelsiz olarak sadece mahalli idareler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarına devredebilir veya tahsis edebilir. Yapılan incelemelerde belediye beş adet taşınmazın mevzuata aykırı olarak dernek ve vakıflara tahsis edildiği tespit edilmiş. Yani aykırılık tespit edilmiş.

Devam edelim... Tosyahaber’in 10 Mart 2017 tarihli haberi. Aktekke Mahallesi’nde bulunan üç katlı konak restore edilmiş ve TÜGVA’ya tahsis edilmiş. Açılışa vali, belediye başkanı, Bilal Erdoğan, milletvekilleri, TÜGVA genel başkanı katılmış. Ayrıca belediyeye ait çadır kafe yine 10 yıllığına TÜGVA’ya bedelsiz olarak verilmiş.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Kadir Mısıroğlu ölmedi yaşıyor! 04 Mayıs 2024 | 2.109 Okunma Bu tabloya kim izin verdi? 30 Nisan 2024 | 1.782 Okunma AKP’den CHP’ye geçen belediyede seçim gecesi yaşananlar 27 Nisan 2024 | 1.507 Okunma Uyuşturucu milli güvenlik sorunu 23 Nisan 2024 | 162 Okunma ‘Belediyenin içinden geçmişler!’ 20 Nisan 2024 | 797 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar