İstihdam seferberliği

Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri işsizlik. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Kasım ayı dönemine ilişkin işsizlik verilerine göre kasım döneminde...

Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri işsizlik. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı Kasım ayı dönemine ilişkin işsizlik verilerine göre kasım döneminde işsizlik oranı yüzde 12.1 oldu. İşsiz sayısı ise geçen yılın aynı dönemine göre 590 bin kişi artarak 3 milyon 715 bin kişi oldu.
Yukarıdaki veriler kasım ayına ait. 15 Temmuz darbe girişimin ardından yaşadığımız ekonomik krizin göreceli olarak yansıdığı aralık, ocak, şubat aylarının verileri henüz açıklanmadı. Bu aylarda kuşkusuz işsizlik rakamlarının daha da yüksek çıkması bekleniyor.
Peki, ama neden?
İşsizlik rakamlarındaki üstelik resmi açıklamalarda bile artık gizlenemeyecek boyuta gelen yükselmenin sebepleri nedir?
Öncelikli olarak bu soruya “siyasi sebepleri” irdeleyerek cevap vermek mümkün.
Ekonomik rahatlığın temel belirleyici kriteri dış politikadır.
Dış politikanız ne kadar gerilimli ve agresif olursa, o kadar çok pazar kaybedersiniz ve bu da ekonominizi o derece derinden etkiler.
Benim çevremde turizm sektöründe uzun yıllar çalışan ve kalifiye eleman pozisyonunda olan ama işini kaybetmiş olan en az 10 tanıdığım var.
Satışa çıkartılan otel sayısı 2000’e ulaştı. Çünkü Türkiye’ye gelen turist sayısından şok düşüşler var.
Oteller nerdeyse yarıya yakın fiyat düşürmesine rağmen müşteri bulamıyorlar.
Türkiye, terör saldırılarının olduğu güvensiz bir ülke olarak tanıtılıyor ve rezervasyonlar bir bir iptal ediliyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Rum Abdurrahman Atatürk’e karşı! 09 Aralık 2017 | 1.049 Okunma Bir delikten iki defa ısırılmayacaksın! 06 Aralık 2017 | 224 Okunma Zerrab ve ötesi 04 Aralık 2017 | 281 Okunma Kumpas 01 Aralık 2017 | 252 Okunma Esad’la kucaklaşmaya doğru 25 Kasım 2017 | 183 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar