Haremlik-Selamlık helale yönlendiren bir uygulamadır

Hanife Yılmaz / İstanbul Soru: Haremlik – Selamlık nasıl bir uygulamadır? Cevap: Haremlik-Selâmlık gözlerin harama değil, helale bakmasına yardımcı olan bir uygulamadır. Bakmak 4 kısımdır:, Erkeğin...

Hanife Yılmaz / İstanbul

Soru: Haremlik – Selamlık nasıl bir uygulamadır?

Cevap: Haremlik-Selâmlık gözlerin harama değil, helale bakmasına yardımcı olan bir uygulamadır.

Bakmak 4 kısımdır:, Erkeğin kadına bakması, Kadının erkeğe bakması, Erkeğin erkeğe bakması, Kadının kadına bakması.

Kadın zevce (erkeğin hanımı) ise kocası ve karısı birbirlerine bakması ve dokunması caizdir.

Kişinin kendi fercine (cinsel uzvuna) ihtiyaç olmaksızın bakması mekruhtur. Kadın, kız kardeş ve teyze gibi mahrem birisi olursa kadının ve erkeğin çoğunlukla örtülen yerlere bakması mekruhtur.

Bakışlar şer ve şehvetin postacısı, felaket ve iffetsizliğin habercisidir. Gözler ne kadar korunursa şuur altındaki temayüllere o derecede fırsat ve çıkış imkânı verilmemiş olur.

Şu husus kesinlikle bilinmelidir ki, göze hâkimiyet gönle hâkimiyetin ilk kapısıdır.

Haremlik-Selâmlık hususunda zikredilen tedbirler zinayı önlemek içindir. Aksi haller insanları zinaya kademe kademe götürücüdür. Zina ise toplumsal kargaşanın sebeplerinin ilk sırasında yer alır.

Aile hayatı ve temiz neslin yetişmesi kadının erkeğe, erkeğin de kadına nizami olarak sahip olmasına, birbirlerine ait olmasına bir bakıma kadının korunmasına bağlıdır.

Kadın cinsel cazibenin merkezi, dolayısıyla musallata maruz; bu bakımdan korumaya muhtaçtır. İşte bu koruma görevi (ödevi) de erkeğe verilmiştir. Bununla birlikte kadına da iffetini koruma tedbirini alması emredilmiştir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Noel sen bizim neyimiz olursun? 23 Aralık 2017 | 231 Okunma Yılbaşı toplu isyan 22 Aralık 2017 | 304 Okunma Sıla-I Rahim nedir? 19 Aralık 2017 | 238 Okunma Gençler Kur’an’da böyle tanıtılıyor 16 Aralık 2017 | 242 Okunma İyi huyları giyinmek 15 Aralık 2017 | 139 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar