Fitrelerimizi verip zekâtlarımızı ödedik mi?

Muhterem Müslümanlar!İçinde bulunduğumuz Ramazan ayı Müslümanların zekât ve fitrelerini verip bitirdiği ve sadakalarını bollaştırdığı bir aydır.Peygamberimiz Efendimiz zekâtlarını...

Muhterem Müslümanlar!
İçinde bulunduğumuz Ramazan ayı Müslümanların zekât ve fitrelerini verip bitirdiği ve sadakalarını bollaştırdığı bir aydır.
Peygamberimiz Efendimiz zekâtlarını Şaban ayında verirler, ashabına da bu ayda zekâtlarını verip bitirmelerini beyan ederlerdi. Bunu Ramazan ayında tamamen ibadet ve taatle meşgul olmak için yaparlardı. Günümüzde Müslümanlar daha fazla sevap kazanmak için zekâtlarını Ramazan ayında veriyorlar.
Zekât, İslâm’ın beş temel esasından biridir. Bunu ihmâl eden, gerekli hassasiyeti göstermeyen Müslüman namaz ile zekâtın arasını açmış olur. Böyle yapanlarla Hz. Ebubekir (r.a.) savaşmıştır. Bu tavır önemli bir davranıştır.

Muhterem Müslümanlar!
Kur ân-ı Kerîm’de zekâtın kimlere verileceği açıkça beyan edilmiş ve sekiz sınıfa verilebileceği emredilmiştir. Bunlar:
1- Fakirler,
2- Miskinler,
3- Zekât işinde çalışanlar,
4- Müellefe-i Kulüb,
5- Köleler,
6- Borçlular,
7- Allah yolunda çalışanlar,
8- Yolcular. (Tevbe sûresi, âyet: 60)
Bunlardan hepsine veya birine ya da bir kaçına zekât verilebilir.

Şu hususa dikkatinizi çekiyorum:
Zekâtlar birtakım müesseselere veriliyor. Fakir, fukara ve gureba ihmal ediliyor. Bu çok yanlış bir davranıştır. Fakirler, yetimler, geçim zorluğu çekenler ihmal edilmemelidir.
Peygamberimiz sahabeleri ile otururken, yanındakilere sordu:
“-Siz kendi malınızı mı mirasçılarınızın malını mı çok seversiniz? “
Dediler ki:
“-Kendi malımızı severiz ya Rasulallah.”
Efendimiz buyurdu ki:
“-Hayır... Mirasçınızın malını daha çok seversiniz. Unutmayın... İnfak ettiğiniz mal sizin malınızdır. Geriye bıraktığınız miras olarak kalan mal sizin değildir.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Noel sen bizim neyimiz olursun? 23 Aralık 2017 | 230 Okunma Yılbaşı toplu isyan 22 Aralık 2017 | 298 Okunma Sıla-I Rahim nedir? 19 Aralık 2017 | 237 Okunma Gençler Kur’an’da böyle tanıtılıyor 16 Aralık 2017 | 241 Okunma İyi huyları giyinmek 15 Aralık 2017 | 139 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar