Ölümünün 48’inci yılında İsmet İnönü

Cumhuriyet’in kuruluşundan bu yana her dönem Cumhuriyet devrimlerini içine sindiremeyen aymazlar, tarihi gerçekleri saptırarak Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve Lozan kahramanı İsmet İnönü’ye çeşitli...

Cumhuriyet’in kuruluşundan bu yana her dönem Cumhuriyet devrimlerini içine sindiremeyen aymazlar, tarihi gerçekleri saptırarak Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve Lozan kahramanı İsmet İnönü’ye çeşitli yalanlarla saldırırlar.

Bu gafiller okumaz, yazmaz ama tarikat ve cemaatlerin uydurma söylemlerini kulaktan kulağa sözlerle etrafa yayarlar. Son 20 yıldan beri özellikle de seçim dönemlerinde o giderek artan biçimde, bu yalanları her fırsatta dile getirirler.

“İnönü’nün, M. Kemal’e saygısı olsa para üstüne kendi resmini bastırır mıydı…” derler.

Bu konuda alıntı tarihi bir gerçeği siz değerli okurlarla paylaşıyorum.

“O yıllarda ülkemizde para ve pul basacak matbaamız yoktu. Para ve pullarımızı İngiltere Londra’da büyük tesisleri bulunan Thomas De La Rue basıyordu. 1940 yılında İsmet İnönü hükümeti tarafından aynı yere 100 ve 50 kuruşluk olarak 20 milyon liralık banknot bastırıldı.
Basılan banknotlar Londra’dan New York Shine adlı gemiyle Türkiye’ye gönderildi. Gemi 2 hafta süren yolculuktan sonra yakıt almak için Yunanistan’ın Pire limanına uğradı.
Tarih 16 Nisan 1941’di. Alman uçakları...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ön seçim yapmaz iseniz başkanlığınızı bitirirsiniz 30 Kasım 2023 | 220 Okunma Kıssadan hisse 27 Kasım 2023 | 167 Okunma Devamlı demokrasi diyen emperyalistler 24 Kasım 2023 | 82 Okunma Bir sosyal adalet öyküsü 21 Kasım 2023 | 75 Okunma Siyasi gerilim ülkeye zarar veriyor 17 Kasım 2023 | 54 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar