Sağlıklı olacağım diye sağlığınızdan olmayın

Ben sütü çocuklukta bırakmış biri değilim. Hayatımın hiçbir evresinde sütle arama mesafe girmedi. Asitli içeceklere olan zaafımı reddedemem ama hepsinin ardından kafaya diktiğim bir bardak sütün...

Ben sütü çocuklukta bırakmış biri değilim. Hayatımın hiçbir evresinde sütle arama mesafe girmedi.

Asitli içeceklere olan zaafımı reddedemem ama hepsinin ardından kafaya diktiğim bir bardak sütün bunların zararlı etkisini silip süpürdüğüne inandım. Kötü alışkanlıkların etkisini azaltan bir kurtarıcı gibi düşündüm.
Sinirlendiğimde sakinleşmek için süt içtim.
Uykusuz gecelerde uykuya dalabilmek için süt içtim.
Buzdolabı tamtakırken süt içtim.
Ve her seferinde işe yaradı.
Bakıyorum da son dönemde ambalajlı sütler zararlıymış gibi hurafeler üretiliyor ve açıkta satılan süt tüketimi pompalanıyor.
Konuyu araştırdığımda gördüm ki bilimsel açıdan bu doğru değil.
Bir kere, çiğ sütlerin tüm dünyada ısıl işlem geçirip paketlenmesi sayesinde pek çok ciddi hastalığın etkenleri uzaklaştırılıyor. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi'nin (EFSA) yayın organında da bu gerçeğin altı çizili.
Ülkemizde sağım teknolojisinin yeterli olmadığı, kayıt dışı süt üretiminin yaygın olduğu ve sağım sonrası hijyen konularının yeterince dikkate alınmadığı sır değil. Açıkta satılan sütlerde denetim ve gerekli analizler yapılmadığı için, içinde hayvandan insana geçen hastalık yapıcı mikropların, hayvandan süte geçen antibiyotik kalıntısı ve toksik maddelerin olup olmadığı bilinemiyor. Bu unsurlardan bazıları kaynatma ile bile yok edilemiyor.
Sütün sağlıklı tüketilebilmesi için üretimin hijyenik koşullarda yapılması, işleme, paketleme ve depolama süreçlerinin titizlikle izlenmesi ve işlem süresi ile sıcaklık kontrolünde aksama olmaması şart.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yargı ve MEB gözünü kapayınca 10 çocuk istismar edildi 03 Eylül 2018 | 7.117 Okunma Saygısız bir toplumuz 27 Ağustos 2018 | 2.376 Okunma İstismar eden üvey babanın ifadesi bile alınmadı 20 Ağustos 2018 | 221 Okunma Türk adaleti ‘intihar’ diye geçiştirdi 13 Ağustos 2018 | 2.600 Okunma Önyargılarını ‘genel ahlak’diye yutturanlara kanmayın! 06 Ağustos 2018 | 4.485 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar