Hasta bir mahkûm, suçu ne olursa olsun insan değil midir?

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "Biz hapiste hasta yatan PKK'lıya da gittik, DHKP-C'liye de, İslami kesimden mahkûmlara da gittik" dedi diye kıyamet koptu. Vay efendim hasta da olsa bir DHKP-C’li veya PKK’lı mahpus nasıl ziyaret...

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "Biz hapiste hasta yatan PKK'lıya da gittik, DHKP-C'liye de, İslami kesimden mahkûmlara da gittik" dedi diye kıyamet koptu.

Vay efendim hasta da olsa bir DHKP-C’li veya PKK’lı mahpus nasıl ziyaret edilirmiş.

İnsanlar hapse ölmeleri için değil, cezalarını çekmeleri için konuyor oysa. Biz bu tartışmayı hasta mahpusların sorunlarını gündeme getirmek için fırsat bilelim.

*

Bir kere, ister terörist olsun, ister seri katil, mahpuslar hapishaneler dışındaki toplumda var olanlara eş bir sağlık hizmetinden yararlanma hakkına sahiptir.

Bu eşitlik ilkesi, hem hapishane sağlığı ve mahpus haklarına ilişkin uluslararası ilkelerce hem de birçok ülkedeki ulusal cezaevi politikası ve hukukunca desteklenir.

İdeali bu iken, ağır veya ölümcül hastalığı olan mahpusların ihtiyaç duydukları yoğun, çok disiplinli tıbbi bakımı sağlamak açısından hapishaneler yetersiz kalıyor.

Bu da mahpusların sağlığa erişim hakkının ihlaliyle sonuçlanıyor.

*

Sağlık söz konusu olduğunda mahpusların ayrımcılığa uğraması kabul edilemez. Ama ne yazık ki pratikte, buna çokça maruz kaldıklarına tanık oluyoruz.
Örneğin, hasta mahpuslar bir ameliyat veya tedavi için hastanelere götürüldüklerinde onlarla ilgilenen personel düşmanca tavır sergileyebiliyor. Bunlar, devlet tarafından ‘terörist’ veya ‘hain’ olarak kodlanmış kişilerse, doktor veya hastabakıcı da aynı yaklaşımda bulunabiliyor. İlla siyasi mahpuslara değil, adli mahpuslara da “Sen hırsızsın, suçlusun” muamelesi yapabiliyorlar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Yargı ve MEB gözünü kapayınca 10 çocuk istismar edildi 03 Eylül 2018 | 7.117 Okunma Saygısız bir toplumuz 27 Ağustos 2018 | 2.376 Okunma İstismar eden üvey babanın ifadesi bile alınmadı 20 Ağustos 2018 | 221 Okunma Türk adaleti ‘intihar’ diye geçiştirdi 13 Ağustos 2018 | 2.600 Okunma Önyargılarını ‘genel ahlak’diye yutturanlara kanmayın! 06 Ağustos 2018 | 4.485 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar