S400’leri Türkiye değil ABD istedi

S400 hava savunma sistemi için görüşmeler yürüten Ankara ve Moskova epey yol aldılar. Her iki taraftan yapılan açıklamalarda, roket bataryalarına ve maliyete dair somut rakamlar telaffuz ediliyor. Ortada NATO sözleşmesine dair...

S400 hava savunma sistemi için görüşmeler yürüten Ankara ve Moskova epey yol aldılar.
Her iki taraftan yapılan açıklamalarda, roket bataryalarına ve maliyete dair somut rakamlar telaffuz ediliyor.
Ortada NATO sözleşmesine dair bir sıkıntı yok. Yani Türkiye'nin NATO üyeliği, tedarik konusu da dahil, çok yönlü bir politika izlemesine engel değil.
Ancak yine de, Türkiye'nin üyesi olduğu NATO, işlevselliğinden ziyade doğuya karşı batı bloğunun en sembolik kurumu olduğu için gözler patron ABD'ye çevrili.
Dün, ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford, "Eğer Türkiye, Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi alsay bu endişe verici olur. Fakat henüz böyle bir şey yapmadılar" ifadelerini kullandı.
Pardon ama ne olmasını bekliyordunuz Sayın Dunford?
Sizce, 1952'den beri NATO'ya üye olan Türkiye, paktın fiili düşmanı Rusya'dan S400 Hava Savunma Sistemi almak için harekete geçmekte neden bu kadar hevesli?
Ülkenizin, 15 Temmuz'daki ve sonrasındaki tutumunuzdan olabilir mi mesela...
Çünkü darbeci subaylara, Türkiye'deki ABD üslerine sığınma hakkı veren, 15 Temmuz'un bir numaralı şüphelisi Gülen'i ve adamlarını barındıran Rusya değil sizdiniz.
Şimdi de kalkmış, Ortadoğu'daki en sıkı NATO müttefikinizi doğuya kaptırma başarısızlığınızın faturasını bize mi kesmeye kalkıyorsunuz.
Bu arada, Obama döneminden kalma tüm yükleri ABD'nin omuzlarından atacağı vaadiyle işbaşına gelen Trump, bakalım ABD müesses nizamının Türkiye politikasına ne zaman el atacak, merak ediyorum.

***


O özrün artık zamanı geldi Kemal Bey

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Irak petrolü Türkiye’yi çok rahatlatır 22 Nisan 2024 | 2.309 Okunma Bu da oldu, gazeteci Dündar basına yayın yasağı getirdi 21 Nisan 2024 | 974 Okunma Korkma belki fiyatlar düşmez! 20 Nisan 2024 | 789 Okunma Kim iş yapmaya geldi kim yemeye görelim 19 Nisan 2024 | 2.188 Okunma Vay be tuvalet kâğıdı bile var! 17 Nisan 2024 | 1.607 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar