Cemaatleri devletleştirmenin sonucu

DARBE girişiminin hemen ardından 9 bine yakın kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında Anayasa Mahkemesi üyeleri, HSYK üyeleri, yargıçlar, savcılar da var. Darbe girişiminin ardından...

DARBE girişiminin hemen ardından 9 bine yakın kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlar arasında Anayasa Mahkemesi üyeleri, HSYK üyeleri, yargıçlar, savcılar da var.

Darbe girişiminin ardından İçişleri Bakanlığı’nda da büyük çaplı görevden almalar yaşandı.

Bu bakanlıkta görevden uzaklaştırılanlar arasında 7 bin 899 emniyet personeli, 1’i il valisi, 29’u merkez valisi olmak üzere 30 vali, 52 mülkiye müfettişi, 16 hukuk müşaviri, 1 genel müdür yardımcısı ve 2 daire başkanı da bulunuyor.

140 Yargıtay, 48 Danıştay üyesine görevden el çektirildi. Açığa alınan hâkim ve savcıların sayısının 2500’den fazla olduğu bildiriliyor.

Gözaltına alınan ve görevden el çektirilen yargıç ve savcılar, tüm yargı mensuplarının neredeyse beşte birine denk geliyor.

29 general, darbe teşebbüsü nedeniyle gözaltında, muhtemelen hepsi hakkında tutuklama kararı da verilecek.

Bu kişilerin ne kadarı darbe planlarının içinde yer aldı ne kadarı “Bu da onlardandır” denilerek fırsattan istifade tasfiyeye tabi tutuldu, şu anda bilemiyoruz.
Bağımsız ve adil bir yargılama ile bu ortaya çıkacaktır ama böyle bir yargı teşkilatımızın kaldığından da emin değiliz. Bugüne kadar yaşadıklarımız ortada.
Bütün bu tablo gösteriyor ki devlet kelimenin tam anlamıyla “tefessüh etmiş”!

Cemaat bağları, Anayasa’ya ve hukuk devletine bağlılıktan daha güçlü olanlar, generalliğe kadar terfi etmişler, yüksek yargıç, yargıç, savcı olabilmişler.

Devlet kadrolarını, cemaat, mezhep, tarikatlar gibi örgütlere bağlılıklara bakarak doldurmanın sonucu bu.

Ortaya çıkıyor ki büyük bir restorasyon döneminin başlatılması gerekiyor.

Demokratik hukuk devleti ilkelerine tartışmasız bağlı bir devlet mekanizması kurmayı başaramazsak, yaşadığımız bu kaos ortamının daha da derinleşeceğini söyleyebiliriz.

Devletler, sağlam kurumlarıyla ayakta durabilirler.

Kurumları tahrip eden anlayışın bizi götüreceği yer, “son Türk devletinin” de sonudur.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Birisini kendinize kaç günde âşık edebilirsiniz? 16 Eylül 2018 | 2.497 Okunma Aşk olmaz ise Mualla! 09 Eylül 2018 | 2.242 Okunma Bodrum Belediye Başkanı’ndan gürültü sorununa büyük çözüm Eve gitme tarihlerine sınırlama! 02 Eylül 2018 | 2.163 Okunma Evlilik hesaba kitaba gelir mi? 26 Ağustos 2018 | 4.239 Okunma Üst aklın hıyanet merkezine girdim! 19 Ağustos 2018 | 509 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar