Koalisyonu en çok başbakan istiyor

Nedeni basit.. Başbakan koltuğunu koruyacak, hükümetin başı olmaya devam edecek..Doğru.. Ama benim kastettiğim bu değil..Koalisyon, AKP’nin tek başına iktidar olmasından daha fazla işine geliyor.. Çünkü...

Nedeni basit.. Başbakan koltuğunu koruyacak, hükümetin başı olmaya devam edecek..
Doğru.. Ama benim kastettiğim bu değil..
Koalisyon, AKP’nin tek başına iktidar olmasından daha fazla işine geliyor..
Çünkü, koalisyon kurulursa ..
Cumhurbaşkanı’nın vesayeti kalkacak..
Başbakan, ‘başbakan’ gibi olacak..
Başbakan başbakanlık yapmaya başlayacak..
***
Davutoğlu’nun kurduğu hükümet
6 Eylül 2014 günü güvenoyu aldı..
Güvenoyu aldı ama Başbakan o gündür bugündür makamının hakkını veremedi.. Cumhurbaşkanı’nın gölgesinden kurtulamadı.. İcranın başı gibi değil icranın uygulayıcısı gibi davrandı..
Bildiğimiz, alıştığımız başbakan gibi olamadı..
Sebebini biliyorsunuz..
***
Cumhurbaşkanı’nın başkanlık sistemine geçme projesi vardı.. Seçildiği günden itibaren başkan gibi davrandı.. Parlamenter sistemin askıya alındığını ilan ederek ülkeyi yarı başkanlık sistemine geçmişiz gibi yönetti..
Başbakan sesini çıkarmadı.. .
Önemli kararlar, Başbakanlık binasında değil, Beştepe’de alındı.. Başbakan her konuya müdahale eden Cumhurbaşkanı’nın gölgesinde kaldı..
***
Cumhurbaşkanı’nın müdahalelerine soruşturma komisyonu, faizin indirilmesi, MİT Müsteşarı’nın siyasete atılması, Dolmabahçe mutabakatı gibi onlarca örnek verilebilir..
En önemlisi, Cumhurbaşkanı seçime müdahil olmasıydı.. Cumhurbaşkanı seçim yarışına girince, muhalefetle atışmaya tutuşunca Başbakan seçimin başaktörü olmaktan çıktı.. İkinci plana düştü.. Muhalefete göre, figüranı oldu..

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Uğur Mumcu Süpürüldü! 02 Mayıs 2024 | 441 Okunma İstanbul Cezaevi’nden Sesleniyorum 01 Mayıs 2024 | 417 Okunma Maşallah! AKP’lilerin Dili Açıldı 30 Nisan 2024 | 2.415 Okunma Saray Öyle Uçtu Ki… Mangalda Kül Bırakmadı 29 Nisan 2024 | 1.329 Okunma İktidar Yenilgiyi Hala İçine Sindiremiyor! 23 Nisan 2024 | 526 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar