Nezaket ve Kabalık

İNSANLAR nezaket ve kibarlık konusunda şu kategorilere ayrılır:1. Çok nazik, çok kibar, çok ince insanlar… 2. Çok değil ama oldukça nazik, kibar, ince olanlar… 3. Nezaketten, kibarlıktan nasibi az olanlar.2....

İNSANLAR nezaket ve kibarlık konusunda şu kategorilere ayrılır:
1. Çok nazik, çok kibar, çok ince insanlar… 2. Çok değil ama oldukça nazik, kibar, ince olanlar… 3. Nezaketten, kibarlıktan nasibi az olanlar.
2. Çok kaba insanlar… Kendilerinde az çok kabalık, hoyratlık olanlar.
Kural: Her medenî Müslüman nazik, kibar olmalıdır.
Kediler, köpekler, atlar ve nice hayvan bile terbiye edilebiliyor. İnsanların da en az yüzde ellisi terbiyeye müsaittir.
Kural: Müslümanların alimleri, hocaları, şeyhleri, mürşitleri; halkı ve bağlılarını terbiye etmeli; onları nazik, kibar, ince insanlar haline getirmelidir.
Kural: Bir Müslümanın nazik, kibar, ince, terbiyeli olduğu nasıl anlaşılır… Cevap: İnsaflı ve vasıflı düşmanlarının ve karşıtlarının onun hakkında, “Bu kişi nazik, kibar, terbiyeli, ince bir insandır” demelerinden anlaşılır.
Kural: Dostların ve bağlıların övgüleri güvenli bir ölçü değildir.
Nazik, kibar, terbiyeli bir Müslüman ahlaklı ve mürüvvetli bir Müslümandır.
O, yalan söylemez.
İnsanları aldatmaz.
O, güvenli bir kimsedir.
O, iftira etmez.
Nazik, kibar, edebli, terbiyeli bir Müslüman devamlı olarak, durup dinlenmeden gıybet etmez, başkalarını çekiştirmez. Devamlı gıybet edenler nazik ve ahlaklı Müslüman değildir, şeddeli eşşektir. (İnsanlara kötü örnek olan fasık-ı mütecahirin gıybeti yapılabilir.)

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
İyi Müslüman 25 Şubat 2018 | 3.784 Okunma Baba Çok Ağlamış 18 Şubat 2018 | 2.393 Okunma Kurtarıcı Öğütler 11 Şubat 2018 | 1.820 Okunma Tolgaç ve Olgaç Beyler 04 Şubat 2018 | 727 Okunma Suçlular Sünnîlerdir 28 Ocak 2018 | 1.187 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar