Dan dedim de aklıma geldi

Önce yer ve zaman belirtelim. Bir buçuk asır öncesi… Balkanlar…Rus General Gurko, Zağra’yı istilâdan sonra Kızanlık’a dönüşünde hamama gitmiş. Tercümanı olan bir Bulgar...

Önce yer ve zaman belirtelim. Bir buçuk asır öncesi… Balkanlar…

Rus General Gurko, Zağra’yı istilâdan sonra Kızanlık’a dönüşünde hamama gitmiş. Tercümanı olan bir Bulgar vasıtasıyla hamamın sahibi Kâmil Bey’e “Askerimi hamama göndereceğim, nefer başına kaç kuruş alacaksın?” demiş.

Kâmil Bey, “Para istemem. Asker gelip yıkansın” dediği halde, tercüman Bulgar, Müslümanlar aleyhinde generalin gazabını uyandırmak için, onun cevabını değiştirerek “Nefer başına birer ruble alırım, diyor” cevabını vermiş.

Gurko kızarak “Bir ruble pek çok, birer frank’a kabul etsin” deyince, Bulgar, Kâmil Bey’e dönüp “General, parasız olmaz, bir fiyat söylesin, diyor” şeklinde tercüme etmiş.

*

Lisan bilmeyen Kâmil Bey, “Affetsinler, bir para istemem ve memnuniyetle askerlerini yıkarım” dese de hain Bulgar, General’e “Efendim bu Türk, birer rubleden aşağı olmaz, kendileri bilir diyor” şeklinde çevirmiş.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Bize lütfen bir avuç toprak bırakmışlar 19 Nisan 2024 | 120 Okunma Vah zavallı İsrail 16 Nisan 2024 | 166 Okunma İyi ki o dönem televizyon yokmuş 12 Nisan 2024 | 87 Okunma Hazırlıklı olsunlar 09 Nisan 2024 | 256 Okunma Kibir hastalığının kaynağı ve birlik konusu 05 Nisan 2024 | 155 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar