Sahnelerde yerli ve milli yazar dönemi

Bundan 15-20 yıl önce sahnelenen oyunların neredeyse onda sekizi yabancı yazarların yazdıklarından oluşuyordu. Bu anlamsız dengesizlik ve haksızlık artık olumlu şekilde değişiyor.Tiyatrolarda geçmişte...

Bundan 15-20 yıl önce sahnelenen oyunların neredeyse onda sekizi yabancı yazarların yazdıklarından oluşuyordu. Bu anlamsız dengesizlik ve haksızlık artık olumlu şekilde değişiyor.

Tiyatrolarda geçmişte baskın olan yabancı oyunlar yavaş yavaş yerlerini yerli eserlere bırakmaya başladı. Bundan 15-20 yıl önce sahnelenen oyunların neredeyse onda sekizi yabancı yazarların yazdıklarından oluşuyordu. Yerli yazarlarımızın kaleme aldığı eserler ise çok azdı. Bu anlamsız dengesizlik ve haksızlık artık olumlu şekilde değişiyor. Devlet Tiyatroları ve bilhassa Şehir Tiyatroları yerli bir çok yazarın eserini seyircilerle buluşturmaya başladı. Şüphesiz bu durum, tiyatro sanatımız adına çok sevindirici bir gelişmedir ve doğrusu da budur.

Reis Bey ve Sızı

Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının yüz akı isimlerinden Necip Fazıl Kısakürek’in  yazdığı, Şükrü Türen’in yönettiği “Reis Bey”, Salih Efiloğlu’nun yazdığı, Kubilay Penbeklioğlu’nun yönettiği “Sızı”, Haldun Taner’in yazdığı Naşit Özcan’ın yönettiği “Ay Işığında Şamata”, 2017-2018 sezonunda seyircilerle buluşacak. Geçen dönem de sahnelenen ve beğenilen bazı eserler tekrar seyirci ile buluşurken bu arada yeni yerli oyunlar da dikkat çekiyor.                                     

Konular yerli-milli

Üstat Necip Fazıl Kısakürek’in “Reis Bey”i, artık Türk edebiyatında bir klasik kabul ediliyor. Şükrü Türen’in başarıyla yönettiği oyunda merhamet medeniyetimiz ve sevgi dünyamız işleniyor. Bir hakimin çevresinde gelişen olaylarda acıma duygusu ve merhametin insanoğlu için ne kadar önemli ve hayatî olduğu, toplumun çeşitli kesimlerinden verilen insan tiplemeleri ve davranışlarıyla çarpıcı bir şekilde yansıtılıyor. Necip Fazıl’ın şiirli dili ve derin fikirleriyle örgülenen oyun, seyirciden geçen dönem de çok alkış almıştı, bu sezon da inanıyorum  ki tiyatroseverler tarafından çok beğenilecek.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sanat Her Derde Devadır 02 Eylül 2018 | 3.534 Okunma M. Zeki Akdağ 01 Eylül 2018 | 167 Okunma Sevinç Çokum 29 Ağustos 2018 | 3.568 Okunma Anadolu’daki ilk büyük destanımız 26 Ağustos 2018 | 5.707 Okunma Haldun Taner 25 Ağustos 2018 | 198 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar