Kut’lu Zafer

Türkiye, son yıllarda ardarda büyük zaferler kazanıyor. Bu galibiyetler hem bize ekonomik ambargo uygulamak hem de vatanımızı kuşatmak isteyen dış güçlere, emperyalist ülkelere ve hain örgütlere karşı elde...

Türkiye, son yıllarda ardarda büyük zaferler kazanıyor. Bu galibiyetler hem bize ekonomik ambargo uygulamak hem de vatanımızı kuşatmak isteyen dış güçlere, emperyalist ülkelere ve hain örgütlere karşı elde ediliyor. Bu kirli ittifak ne yazık ki içerdeki ihanet örgütlerinin dışında siyasi kesimlerden de güç alıyor. Ancak bütün bunlara rağmen gücünü inancından alan halkımız, dimdik ayakta. Devletimizin itibarı artıyor, ekonomik çelmeler kâr etmiyor. Hakikaten Allah’ın inayeti altındayız. Buna yürekten inanıyorum. Tabii bu büyük özgüvenimizi büyük ölçüde tarihimizden, şanlı ecdadımızdan alıyoruz.

Meselâ “Osmanlı’nın Son Zaferi” olarak bilinen ve geçen yıl 100. Yılını kutladığımız Kut’ül Amare Zaferi, üzerinde güneşin batmadığı ülke olarak bilinen İngiliz Devleti’nin mağlubiyetinin savaşıdır. 29 Nisan 1916 tarihinde gerçekleşen bu zafer, bizim unutulmaz büyük destanımızdır. Ne var ki bazı zaferler, bize unutturulmak istenmiş ve bunda da başarı sağlanmıştır. Kendimize yeni yeni gelmeye, benliğimizi henüz keşfetmeye başladık.

Genç tarihçilerimizden Zafer Bilgi, Nasıl Fatih Oldu? ve Kedili Kütüphane’nin Hafız-ı Kütübü İsmail Saib Sencer isimli iki kitabından sonra yeni bir esere imza attı: Kut’lu Zafer Kut’ül Amare (Osmanlı’nın Son Zaferi). Kut’ül Amare Zaferi, 5’i general, 481’i subay olmak üzere 13 bin 300 İngiliz asker ve komutanının Osmanlı ordusuna kayıtsız şartsız teslim olduğu büyük bir hadisedir. Bu zafer, Osmanlı ordusunu destekleyen Arap milislerin de katkısıyla kazanılmıştır. İngilizlerin dünyaya rezil olduğu bu savaş, Osmanlı’ya karşı Çanakkale Destanı’ndan sonra kaybettiği ikinci büyük savaştır. İngiltere’nin tesirindeki bütün ülkelerde bu zaferi tarih kitaplarından sildirmiş ve unutturmaya çalışmıştır.

Kut’ül Amare, farklı ırklara ve kültürlere sahip olmasına rağmen İslam ümmetinin birleştiği ve İngilizlere karşı zafer anıtını diktiği bir tarihî harptir. Esasında bugün de büyük acılar çeken ve Haçlı saldırılarına her zaman muhatap olan Müslümanların kurtuluşu, bu birlik ve beraberlik ruhu sayesinde olabilecektir. Dolayısıyla bu dayanışmanın ve ittihadın ne kadar önemli olduğunu, Kut’ül Amare Zaferi çarpıcı bir şekilde bize gösteriyor. Bugün Kudüs sevdası ve şuuruyla bir araya gelen İslam ülkeleri geçmişten ders alıp onurlu duruş sergilemeye başladı. Bu, geç de olsa sevindirici bir gelişmedir şüphesiz.

Kitapta, bu savaşa katılan üst düzey askerlerin hatırat ve günlüklerinden yararlanılmıştır. Eser, devlet arşivlerinden ve Genelkurmay Başkanlığı Arşivi’nden edinilen bilgi, belge, resim ve haritalarla zenginleştirilmiştir. Kut’ül Amare hakkında ana hatlarıyla şu bilgileri paylaşmak mümkündür:

Kut’ul Amare Destanı, Osmanlı’nın son kutlu zaferidir. Bu zafer, yıkılmak üzere olan bir cihan devletinin en zayıf anında bile dünya çapında bir güç olan İngilizleri dize getirmeyi başardığı büyük bir galibiyettir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sanat Her Derde Devadır 02 Eylül 2018 | 3.534 Okunma M. Zeki Akdağ 01 Eylül 2018 | 167 Okunma Sevinç Çokum 29 Ağustos 2018 | 3.568 Okunma Anadolu’daki ilk büyük destanımız 26 Ağustos 2018 | 5.708 Okunma Haldun Taner 25 Ağustos 2018 | 198 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar